Annons

30-åring häktad misstänkt för stämpling till mord

En 30-årig man misstänks ha planerat ett mord kopplat till den pågående knarkhärvan som Kronobergspolisen nystar upp.
Under fredagen häktade Växjö tingsrätt 30-åringen för stämpling till mord. I utredningen finns ytterligare en man anhållen för samma brott.
Växjö • Publicerad 8 februari 2014

– Jag har inga kommenterar, säger åklagare Emma Berge.

Den häktade 30-åringen är småbarnspappa och bosatt i Växjö. Han har förhörts vid upprepade tillfällen. Under häktningsförhandlingen nekade han till alla anklagelser runt brottet som ska ha inträffat i förra veckan.

Annons

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar och var över på en dryg halvtimme. Mannen häktades på sannolika skäl, den högre misstankegraden, och åtal ska vara väckt senast den 21 februari.

30-åringen är tidigare dömd vid en rad tillfällen, den senaste domen är från våren 2010. I belastningsregistret finns domar för bland annat rån, övergrepp i rättssak, misshandel och stölder. Råndomen på 18 månaders fängelse avkunnades i januari 2009 och gällde personrån sedan en kvinna tvingats med till Swedbanks uttagsautomat på Dalbo för att plocka ut pengar.

Vad den aktuella misstanken om stämpling till mord består i för den häktade 30-åringens del vill varken polis eller åklagare berätta. I samma utredning förhördes i går en man som ännu så länge sitter anhållen i Härnösand. Även han misstänks för stämpling till mord.

Mordplanerna knyts till knarkhärvan som Kronobergspolisen utreder parallellt. Där sitter sedan tidigare två personer, en 33-årig man och en kvinna, häktade för grovt narkotikabrott. Utredningarna omgärdas av sekretess och samtliga häktningsförhandlingar har hållits bakom stängda dörrar.

Paret som misstänks för grovt narkotikabrott greps redan i mitten av december i Växjö och har sedan dess varit frihetsberövade. Vid den senaste omhäktningsförhandlingen medgav 33-åringen narkotikabrott, men ansåg inte att brottet skulle rubriceras som grovt. Kvinnan nekar fortfarande till all inblandning i brottet.

Fler personer i Växjö har under utredningen förhörts och delgivits misstanke om narkotikabrott.

Den 33-årige mannen är sedan tidigare känd i narkotikakretsar och åtalades i somras för att sammanlagt ha innehaft över ett halvt kilo cannabis. Vid två tillfällen grep polisen honom med narkotika på järnvägsstationen i Växjö.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons