49-årig man döms för dödshot vid Växjöskola

En 49-årig man har dömts för dödshot i samband med ett kalas på en Växjöskola. Straffet blir 100 dagsböter, vilket i mannens fall innebär 10 000 kronor i böter.
Växjö • Publicerad 17 januari 2013

Händelsen inträffade i somras när barn ordnade ett kalas på skolan. Bakgrunden är att 49-åringens ex-fru har ett förhållande med mannen som utsattes för hotet.

49-åringen var upprörd över att han som anhörig inte var inbjuden till kalaset. Hotets innebörd var att han varit med i krig i sitt hemland och visste hur man dödade en människa. 49-åringen tillade att han kunde komma att döda den utsatte mannen.

Hotet framfördes öga mot öga inför nära vänner till den utsatte som under rättegången berättade om rädslan.

49-åringen själv nekade bestämt till att ha hotat någon, men medgav att han möjligtvis "var lite högljudd".

Växjö tingsrätt skriver i domen att de båda inblandade männen har gjort trovärdiga intryck. Men åklagarens nyckelvittne är en kvinna som hörde hela samtalet. Dessutom stärkte ytterligare ett vittne den utsatte mannens version och enligt rätten räcker det för en fällande dom.

"Hotet har dock endast varit verbalt och har inte förstärkts genom någon hotfull handling eller med något vapen", skriver tingsrätten och tillägger att straffet därför ligger på bötesnivå.

Den 49-årige mannen ska betala 5 000 kronor i skadestånd och ska även betala en del av advokatkostnaden.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.