51-åringen misstänks för sexövergrepp under tio år

När flickan blev tonåring började den nu 51-årige mannen utnyttja henne sexuellt i familjens bostad. Övergreppen fortsatte även sedan hon flyttat hemifrån.
Först efter tio års övergrepp kopplades Kronobergspolisen i april in på fallet.
Växjö • Publicerad 13 juni 2014

51-åringen har under polisutredningen konsekvent nekat till alla brottsmisstankar. Han åtalades i går vid tingsrätten i Växjö för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av underårig, försök till våldtäkt och misshandel.

Mannen misstänks vid en rad tillfällen ha våldtagit flickan i bostaden i Uppvidinge kommun, men sexbrott ska även ha skett i samband med en bilresa.

Övergrepp skedde i bostaden under flera år även efter den drabbades 18-årsdag, de brotten rubriceras av åklagaren som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

51-åringen har enligt stämningsansökan förmått henne att ”tåla sexuella handlingar genom att allvarligt ­missbruka att NN befunnit sig i beroendeställning”. Åklagaren lyfter fram de tidigare övergreppen, att de inblandade bott i samma bostad och att 51-åringen bestämt över henne samt svarat för lånet på hennes bil.

Händelserna som slutligen gjorde att polisen fick kännedom om vad som pågick hände den 21 april. 51-åringen ringde först och ville ha sex, senare försökte han på plats i hennes bostad i Växjö tvinga henne till samlag genom dödshot och stryptag. Enligt åtalet misshandlades även kvinnan med slag och mannen hotade att döda henne om hon berättade om det inträffade.

Redan tre dagar senare­ anhölls 51-åringen och har sedan dess suttit frihetsberövad. Rättegången beräknas pågå i tre dagar med start den 25 juni. Åklagaren har begärt vittnesförhör med en rad personer som förhörts under den omfattande utredningen som har sekretessbelagts i sin helhet.

Rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.