GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

60 miljoner kan krävas till moskébygget i Växjö

Det råder fortfarande stor osäkerhet kring byggnationen av en moské i Växjö. Det stora problemet är att få ihop finansieringen.
Växjö • Publicerad 2 februari 2015
Imamen Ismail Abuhelal har i över tio års tid kämpat för en moské i Växjö. Hundratals muslimer samlas för bön varje vecka och dagens lokaler är för små.
Imamen Ismail Abuhelal har i över tio års tid kämpat för en moské i Växjö. Hundratals muslimer samlas för bön varje vecka och dagens lokaler är för små.Foto: Lena Gunnarsson

I över tio års tid har man diskuterat byggnationen om en moské i Växjö. Islamiska föreningen köpte en 7000 kvadratmeter stor tomt år 2007, men sedan dess har projektet legat på is. Problemet är att få ihop finansieringen.

Totalt cirka 60 miljoner kronor beräknas bygget att kosta, pengar som ska samlas in utifrån. Man har bland annat besökt Saudiarabiens ambassad för att se om det landet kan stå för en del av kostnaden.

– Vi har en liten moské på Försommarvägen, men den är bara 400 kvadratmeter stor och det är alltför trångt. Den används till bön fem gånger om dagen och till föreläsningar. På fredagsbönen kan det komma 500-600 besökare, moskén ligger i ett område där det bor många muslimer. Vissa har fått stå utomhus vintertid och be, förklarar imamen Ismail Abuhelal.

Planen är att bygga en större moské, en vacker byggnad med en yta på cirka 2000 kvadratmeter. Förebilderna finns bland annat i Göteborg och Stockholm, lokalerna ska vara öppen för alla. Pengarna till projektet är det som fattas, trots många försök till att skaffa bidrag.

– Hittills har vi inte lyckats. Jag har varit nere i Förenade Arabemiraten en vecka, men det gav inget resultat. Vi försöker att hitta intressenter, de som har oljepengar, berättar Ismail Abuhelal.

Problemet med finansieringen just nu kan hänga ihop med de terrordåd som skett runt om i världen. Det är händelser som Imamen tycker är fruktansvärda och som de tar avstånd från. Av rädsla för extremism är finansiärerna noga med vart pengarna går.

– De gör väldigt noga kontroller för att se vad det finns för idéer och tankar. De vill veta mycket om de människor som ska driva moskén, förklarar Ismail Abuhelal.

När byggnaden kommer bli verklighet, det vet man ännu inte. Pengarna kan komma närsomhelst, men det kan också dröja tiotals år. Visionerna finns kvar om en större samlingsplats.

– Det hade gjort Växjö mer kulturellt och berikar samhället, dessutom skulle det bli en vacker byggnad, säger Ismail Abuhelal.

Henrik Nordell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.