Annons

84-åring missade trappsteg - ramlade och bröt lårbenet

En 84-årig kvinna ramlade häromdagen så olyckligt på Grand Samarkand att hon bröt både lårbenshalsen och handleden. – Jag tycker de är likgiltiga och oaktsamma om sina gäster, säger sonen.
Växjö • Publicerad 18 oktober 2012
Det var när den 84-åriga kvinnan skulle ställa ifrån sig sin bricka som hon föll så olyckligt att hon bröt både lårbenshals och handled. Foto: Lena Gunnarsson
Det var när den 84-åriga kvinnan skulle ställa ifrån sig sin bricka som hon föll så olyckligt att hon bröt både lårbenshals och handled. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Det var i måndags som den 84-åriga kvinnan var på Grand Samarkand för att köpa kläder till sin makes begravning. Sonen berättar att modern satt på den upphöjda restaurangdelen och åt lunch. När maten var uppäten gick kvinnan mot brickstället som stod i mitten av restaurangen.

– Mamma missade trappsteget, trampade rakt ut och damp ner i golvet. Hon ramlade rakt fram, om hon ramlat åt sidan hade hon hamnat rakt in i ett glasparti, berättar sonen.

Annons

Kvinnan fick åka ambulans till Centrallasarettet där läkare konstaterade att hon brutit höger lårbenshals och fått en fraktur på höger handled. Kvinnans lårben opererades under tisdagen.

– Vi har fått ställa in begravningen eftersom mamma ligger nyopererad på sjukhuset. Vi har det jobbigt hela familjen, jag har fått ringa runt till alla och bokat av begravningen, säger sonen som inte vill gå ut med sin mammas namn.

Svarta runda halkskydd markerar det 17 centimeter höga trappsteget på köpcentrumets matservering, något som 84-åringen inte observerade eftersom hon bar matbrickan framför sig. Sonen är upprörd över att ansvariga för Grand Samarkand i hans ögon inte tar tag i problemet. Av centrumchef Mats Jäderberg fick han beskedet att man ska diskutera en lösning.

– Personalen säger att det hänt fler olyckor där, både unga och gamla har ramlat. Ta bort upphöjningen säger jag. Man kalkylerar med att människor kan fortsätta ramla tills de hittat någon lösning, säger sonen.

I måndags eftermiddag var olyckan framme ytterligare en gång. Bara en timme efter den 84-åriga kvinnans fall ramlade ytterligare en äldre kvinna på samma ställe.

– Det är en väldigt olycklig olycka, vi är jätteledsna över det som hänt. Jag har pratat med bägges anhöriga, den andra kvinnan bröt också lårbenshalsen, säger centrumchef Mats Jäderberg på Jones Lang Lasalle.

Han säger att man gör sitt yttersta för att hitta en lösning för att minimera olycksrisken. Ett alternativ är enligt Mats Jäderberg att ställa brickställen på den upphöjda delen innan man kliver ner för trappsteget.

–   Vi tittar också tillsammans med arkitekten på om man kan ta bort trappsteget och istället ha en lutande ramp. Ett annat alternativ är att underlätta med ljussättning eller ytterligare ett trappsteg, säger Mats Jäderberg.

Han lovar att någon åtgärd ska göras nästa vecka i väntan på en permanent förändring.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons