Annons

98 procent av matavfallet rätt sorterat

Växjöborna är bra på att sortera sitt matavfall. Hur många kilon som kommer in per invånare och hur många procent som sorteras rätt ligger på en hög nivå jämfört med riksgenomsnittet.
Växjö • Publicerad 16 december 2013

I november gjordes en analys som visade att 98 procent av matavfallet är rätt sorterat, vilket är lika bra som förra årets resultat. Det avfall som var felsorterat bland matavfallet var bland annat mjukplast och jord.

Lägenhetshushåll i Växjö sorterar ut 1,8 kilo matavfall per vecka, jämfört med riksgenomsnittet 1,5 kilo per lägenhet. Även när det gäller villahushållen ligger Växjö högre, där sorteras 4 kilo matavfall ut per vecka, jämfört med 3,5 kilo räknat på hela Sverige.

Annons

– Vi har väldigt engagerade medborgare i Växjö, säger Per Gunnarsson som är renhållningschef i Växjö.

Totalt samlas det in ca 4000 ton matavfall i kommunen i dag, som kommer från hushållen och från skolköken. Under nästa år räknar Per Gunnarsson med att många butiker kan börja sortera ut matavfall. Då ska en speciellt avpassad anläggning för just matavfall från butikerna stå klar på Sundet. Målet är att kommunen inom fem år ska samla in 6000 ton matavfall om året.

– Det känns inte orealistiskt att vi ska nå det målet, säger Per Gunnarsson.

Maria Bohlin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons