GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Advokaten vill ha betalt för heltid i två mål som pågick samtidigt

På elva rader beskriver försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg de 420 timmar som han vill ha betalt för i den stora momshärvan i Växjö – och kräver 750 000 kronor.
Det motsvarar heltidsarbete under de nio veckor han hade varit försvarare. I en annan räkning uppger han sig ha varit heltidssysselsatt med ett mål i Stockholm under två av veckorna.
– Frågar du om jag har fuskat, eller? undrar advokaten.
Växjö
Publicerad 17 april 2021 • Uppdaterad 17 april 2021
Efter att ha varit förordnad som försvarsadvokat i momshärvan i Växjö i nio veckor begärde Carl-Johan Malmberg 750 000 kronor. Tiden som han säger sig ha lagt ned på fallet motsvarar heltidsarbete – samtidigt påstår han sig ha varit ”heltidssysselsatt” i ett helt annat fall i Stockholm under två av veckorna.
Efter att ha varit förordnad som försvarsadvokat i momshärvan i Växjö i nio veckor begärde Carl-Johan Malmberg 750 000 kronor. Tiden som han säger sig ha lagt ned på fallet motsvarar heltidsarbete – samtidigt påstår han sig ha varit ”heltidssysselsatt” i ett helt annat fall i Stockholm under två av veckorna.
Foto: Pontus Lundahl/TT

”Mot bakgrund av att Malmbergs förordnande rört en begränsad fråga som inte krävt större arbetsinsatser under huvudförhandlingen finns skäl att ifrågasätta om uppdraget krävt en så omfattande tidsåtgång”, anser Ekobrottsmyndighetens åklagare Marianne Forsström.

Smålandspostens tidigare avslöjande att fyra advokater hade lämnat falska uppgifter till Växjö tingsrätt gjorde att Riksrevisionen nyligen inledde en granskning av domstolarnas möjligheter att kontrollera advokaters räkningar.

Den 29 april faller domen efter en ny stor rättegång i Växjö. Smålandsposten kan nu visa att det finns advokater som utelämnat uppgifter när de inför domstolen motiverar sin kostnadsräkning. Flera av dem argumenterar för en högre timtaxa.

Advokaterna hävdar att de jobbat heltid med Växjöfallet, men nämner inte att de under samma period vill ha betalt för omfattande arbete i andra domstolar.

Carl-Johan Malmberg är en mycket flitigt anlitad advokat från Stockholm, inte minst i några av landets mest uppmärksammade mål om ekonomisk brottslighet. Just nu pågår förhandlingen i Svea hovrätt i Allra-målet där han försvarar en av huvudmännen som misstänks ha lurat pensionssparare.

I momshärvan i Växjö företrädde Carl-Johan Malmberg ett aktiebolag som åklagaren vill ska betala en företagsbot på 10 miljoner kronor eftersom två av bolagets företrädare misstänks för grova skattebrott.

Han förordnades som offentlig försvarare för aktiebolaget den 13 januari i år. Rättegången i Växjö inleddes den 26 januari och avslutades i mitten av mars.

Efter det lämnade Carl-Johan Malmberg en kostnadsräkning till Växjö tingsrätt på 750 000 kronor inklusive moms. Det handlar om 388 timmars arbete med en timkostnad på 1 780 kronor plus 32 timmars spilltid som betalas med någon hundralapp lägre per timme.

På elva rader beskriver Carl-Johan Malmberg sitt arbete. Med det materialet som grund ska domstolen bedöma om den begärda ersättningen är skälig.

Advokaters kostnadsräkningar ska vara så utförliga att domstolen kan bedöma skäligheten av den begärda summan. På elva rader beskriver försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg sin insats i momshärvan i Växjö där han kräver 750 000 kronor inklusive moms.
Advokaters kostnadsräkningar ska vara så utförliga att domstolen kan bedöma skäligheten av den begärda summan. På elva rader beskriver försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg sin insats i momshärvan i Växjö där han kräver 750 000 kronor inklusive moms.
Foto: Lars-Göran Rydqvist

Åklagare Marianne Forsström har lett förundersökningen runt momshärvan, som sammanlagt handlar om över 200 miljoner kronor, där en elitdomare i fotboll misstänks vara en av huvudmännen.

”Jag noterar också att det totala antalet timmar som Malmberg yrkat ersättning för (420 timmar inklusive tidsspillan) vid 40 timmars arbetsvecka skulle motsvara mer än de nio veckor han varit förordnad”, påpekar Marianne Forsström i ett yttrande till Växjö tingsrätt över advokatens ersättningskrav.

Hon håller med om att momshärvan kan ha krävt längre arbetsveckor än så. Men tillägger att juridiken inte är mer komplicerad än vanligt och ”som det bör kunna förväntas att en advokat som åtar sig uppdrag som försvarare i den här typen av mål behärskar”.

Åklagaren anser att domstolen ska skära bort en tredjedel av vad Carl-Johan Malmberg begärt. Det skulle innebära en sänkning av kravet med 129 arbetstimmar eller 230 000 kronor inklusive moms.

– Om man lämnar in en räkning så framför man ett yrkande och sedan får domstolen bestämma om det är skäligt eller inte i förhållande till tid och kvalitet. Det är ingenting jag rår över utan jag redovisar den tid jag har lagt ner. Åklagaren tycker att det är oskäligt mycket tid, säger Carl-Johan Malmberg.

Advokat Carl-Johan Malmberg säger till tingsrätten att ”försvararkollektivet i Stockholm” delat upp vissa arbetsuppgifter. Det framgår inte hur det påverkat deras räkningar.
Advokat Carl-Johan Malmberg säger till tingsrätten att ”försvararkollektivet i Stockholm” delat upp vissa arbetsuppgifter. Det framgår inte hur det påverkat deras räkningar.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Du vill ha betalt för 420 timmar under nio veckor. Det är mer än heltid. Har du verkligen jobbat så mycket med målet?

– Det är väl en dålig fråga ifrån dig. Det är väl självklart att jag har. Frågar du om jag har fuskat, eller?

Hur får du ihop det?

– Det där var ingen bra fråga. Mitt svar är så här. Det står vad jag har gjort. Sedan är det upp till domstolen att bedöma det.

Under några av rättegångsdagarna i Växjö ersattes Malmberg av en advokatkollega. Det gäller bland annat de tre första förhandlingsdagarna då han själv deltog i en annan rättegång i Stockholms tingsrätt.

Smålandsposten har även läst Carl-Johan Malmbergs kostnadsräkning i Stockholmsfallet. Där motiverar advokaten sitt krav på över en halv miljon kronor med att han var heltidssysselsatt med förberedelser inför rättegången i Stockholms tingsrätt under tiden 4-25 januari.

”Du får undra hur mycket du vill. Man får ihop det om man arbetar mycket och jag jobbar jämt. Det är inte mer med det.”
Carl-Johan Malmberg, advokat

Alltså en stor del av tiden innan han skulle sätta sig som försvarare i Växjö och som omfattas av hans kostnadsräkning här.

Men undrar lite hur du får ihop det?

– Du får undra hur mycket du vill. Man får ihop det om man arbetar mycket och jag jobbar jämt. Det är inte mer med det.

Sedan vill Carl-Johan Malmberg inte prata mer. Vi får därför inget svar på varför han skrivit en så kortfattad kostnadsräkning. Eller på frågan när han hann med att läsa in de 15 000 sidorna förundersökningsmaterial som enligt hans räkning tog 225 timmar, alltså mer än nio hela dygn.

Den 2 februari, mindre än fem dagar efter att målet i Stockholm avslutades, deltog han själv under sin första rättegångsdag i momshärvan i Växjö.

”Skälet till att arbetet kunnat begränsas till ett effektivt inläsande av materialet har varit att försvararkollektivet i Stockholm delat upp vissa arbetsuppgifter med särskild tyngdpunkt på vissa frågor. Jag vill hävda att den redovisade tidsåtgången inte kan ifrågasättas varken vad gäller faktiskt nedlagt arbete och inte heller beträffande nödvändigheten därtill”, skriver Carl-Johan Malmberg till Växjö tingsrätt i en kommentar till åklagarens yttrande.

Hur det påverkat deras kostnadsräkningar att Stockholmsadvokaterna i Växjömålet delat upp vissa arbetsuppgifter framgår inte.

I målet i Stockholm prutades Carl-Johan Malmbergs krav med 50 timmar till 250 timmars arbete. Det var ändå bra utdelning för advokaten. Enligt åklagaren i det fallet skulle 135 timmar ha varit ”generöst tilltaget”.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.