Annons

Allt fler i arbete – allt färre i behov av försörjningsstöd

Växjö kommun betalar ut allt mindre ekonomiskt bistånd. På bara ett år har utbetalningarna sjunkit med cirka 21 procent.
– Vårt långsiktiga arbete med att få folk i arbete ger nu en tydlig effekt, säger Per Sandberg, förvaltningschef för Arbete och välfärd.
Växjö • Publicerad 12 september 2014
Per Sandberg, förvaltningschef för Arbete och välfärd, Växjö kommun.
Per Sandberg, förvaltningschef för Arbete och välfärd, Växjö kommun.Foto: 

Enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen är det allt fler som får jobb i Växjö. Samtidigt är det allt färre som är i behov av försörjningsstöd, så kallat ekonomiskt bistånd, från kommunen. Enligt förvaltningschefen för Arbete och välfärd på Växjö kommun, Per Sandberg, är det dock inte den växande konjunkturen som är anledningen till att allt färre behöver ekonomiskt stöd.

– Det är inte dessa grupper som är de första som får jobb i början av en högkonjunktur, då de ofta står för långt i från arbetsmarknaden. Det måste vara en ganska kraftig konjunkturförändring för att dessa grupper ska komma ut självmant på arbetsmarknaden. Den största orsaken till att färre behöver ekonomiskt bistånd beror på det hårda arbete som skett inom vår förvaltning.

Annons

Under 2009 inleddes ett långsiktigt arbete inom Växjö kommun för att få ner antalet som får ekonomiskt bistånd.

– Nu i augusti är egentligen första gången vi ligger under våra budgeterade medel sedan 2008. Vi har haft ett antal år, efter den stora finanskrisen, som kostnaderna har rusat i höjden och 2009 bestämde vi oss för att ta ett krafttag mot detta.

Per Sandberg fortsätter:

– En bidragande orsak är att vi har arbetet med arbetsmarknadsomställningar inom kommunen och våra kommunala bolag. Många har gått från försörjningsstöd till riktiga löneanställningar. Vi har även lyckats få många ungdomar ut på arbetsmarknaden, då främst inom den privata sektorn.

Ser man till jämförbara kommuner ligger Växjö väldigt bra till, enligt Per Sandberg.

– Vi brukar jämföra oss med Kristianstad. De har en årsbudget på 105 miljoner kronor för ekonomiskt bistånd och vi kommer landa på kring 75 miljoner kronor i år. Politikerna har gett oss långsiktighet och nu ger det resultat.

Så mycket betalades ut i ekonomiskt bistånd:

2012 jan-aug: 65,3 miljoner kronor

2013 jan-aug: 59,4 miljoner kronor

2014 jan-aug: 51,8 miljoner kronor

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons