Alwexterminal kan lösa gammalt problem

Alwex gamla terminal på Arabygatan i Växjö kan bli lösningen på Hovslunds mångåriga köksproblem. Frågan snabbutreds just nu, men inga avtal är skrivna.
Växjö • Publicerad 6 juli 2010

Arbetsmiljöproblemen är akuta i köket på Hovslund. Lokalerna, som byggdes 1972, är hårt slitna och efter den 1 november får kommunen inte längre använda lastkajerna för varumottagning och matleveranser.

Arbetsmiljöverket har sagt nej till dispens och hotar med vite på 50?000 kronor om inte förbättringar görs.

Omsorgsförvaltningen har länge sökt ersättningslokaler för att kunna bygga om Hovslunds kök, utan resultat. Men efter en artikel i Smålandsposten i maj hörde transportföretaget Alwex av sig.

Distributionsterminalen på Arabygatan har stått tom i två år och skulle kunna bli den reservlokal Hovslund behöver. Den skulle även bli ett permanent produktionskök för kyld mat, samtidigt som ett ombyggt Hovslundskök i fortsättningen får producera varm mat för hela omsorgens behov.

– Vi undersöker möjligheterna. Rent praktiskt skulle vår terminal nog kunna passa, men inga papper är skrivna, betonar Alwex ekonomichef Anders Fransson.

Och som oftast är det en kostnadsfråga, för ombyggnader och hyra. Biträdande kostchef Christina Wenander, kommunansvarig för lokalfrågan, säger att man med full fart projekterar ett nytt kök. Hon räknar med att politikerna den 31 augusti ska kunna ta ställning till ett komplett förslag med ritningar och ekonomiska kalkyler.

– Jag tror att Alwex lokaler skulle fungera alldeles utmärkt och hoppas att vi senast 1 april nästa år kan vara ute ur Hovslund.

Att klara det till den 1 november är omöjligt och hur det blir med vitet återstår att se. Först kommer Arbetsmiljöverket att få ta ställning till en överklagan.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.