Ångerfull ekonomichef lurade till sig hundratusentals kronor

Den ekonomiansvarige vid ett Växjöföretag lyckades dölja att han förde över hundratusentals kronor till sina privata konton. Mannen bluffade alla – utom sitt eget samvete. Nu har han anmält sig själv till polisen.
Växjö • Publicerad 19 maj 2010

– Jag är medveten om vad jag hållit på med och ville få ett avslut. Jag har hela tiden mått dåligt av det här, säger den ångerfulle mannen till Smålandsposten.

Enligt egen uppgift har han bluffat till sig flera hundra tusen kronor från arbetsgivaren, kanske uppåt en halv miljon sedan år 2006. Brottsligheten pågick utan att företaget anade någonting ända tills mannen nyligen valde att berätta sanningen för arbetsgivaren och själv göra en polisanmälan.

Den misstänkte säger att pengarna mestadels gått till ett väl dolt alkoholberoende. Företagsledningen blev enligt mannen närmast chockad när han berättade om den fleråriga bluffen.

Mannen säger att företaget haft förtroende för honom och att penningtransaktionerna bara rullat på år efter år.

– Jag har inte själv klarat av att bryta det jag hållit på med.

Men huruvida det handlar om en stor mängd överföringar av mindre belopp eller stora summor vid några få tillfällen vill den ekonomiansvarige inte berätta. Han konstaterar att polisutredningen är i sin linda, men att det var hans position i företaget som gjorde bluffen möjlig.

En förundersökning om grov trolöshet mot huvudman har i dagarna inletts och mannen skall förhöras inom någon vecka.

– Att personer anger sig själva på det här sättet sker inte dagligen precis. Polisen har hittills sammanställt uppgifter som företaget lämnat inför förhöret med den misstänkte, konstaterar kammaråklagare Therese Umeflod.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.