Annons

Ännu ett kontantlöst bankkontor i Växjö centrum

Nordea lägger ner sitt kontor på Västergatan i Växjö. Banken blir nu ännu en i raden av banker i centrala Växjö som slutar med kontanthantering.
Växjö • Publicerad 28 februari 2014
? Vi vänder oss till andra banker istället, säger Åke Wenrup SPF:s distriktsordförande i Växjö.
? Vi vänder oss till andra banker istället, säger Åke Wenrup SPF:s distriktsordförande i Växjö.Foto: Sif Erlandsson
Foto: 
Den femte maj läggs kontoret på Västergatan ner. Foto: Jon Alexandersson
Den femte maj läggs kontoret på Västergatan ner. Foto: Jon AlexanderssonFoto: 

Att som kund kunna ta ut eller sätta in kontanter hos bankerna i Växjö blir allt svårare. Efter Nordeas beslut är det nu bara Handelsbanken och FOREX Bank som fortfarande hanterar kontanter.

En utveckling som är skrämmande menar Sveriges Pensionärsförbund, SPF:s distriktsordförande i Växjö Åke Wenrup.

Annons

– Vi går mot ett helt kontantlöst samhälle vilket skulle försvåra för väldigt många människor.

Den femte maj stänger Nordea ner sitt kontor på Västergatan med anledning att efterfrågan om en mer samlad service ökat. Banken hänvisar istället sina kunder till Kronobergsgatan. Men där finns inga kontanter.

– Vi har valt bort kontanthanteringen över disk till förmån för en ökad rådgivning, säger Hans Svegmar, kontorschef på Nordea i Växjö som menar att de kontanta betalningarna har minskat med 20-30 procent de senaste åren.

Irritationen över utvecklingen är stark framförallt bland pensionärerna och enligt Åke Wenrup känner många äldre sig överkörda av bankerna.

– Det är många som inte litar på det digitala kortsystemet och som både vill och kan hantera kontanter. Detta är ett stort problem som gör att vi istället vänder oss till andra banker som använder sig av kontanthantering.

Han får medhåll från PRO:s Växjöordförande Steve Walldnö.

– Tänk på alla torghandlare till exempel. De kommer ju till slut behöva släpa runt på kortterminaler överallt. Det är ohållbart.

Att personkontakten minskar och därigenom också den trygghet som många av de äldre vill känna när det handlar om deras pengar är en del av problematiken enligt Steve Walldnö.

Även om många av bankerna inte längre hanterar kontanter så finns det att få tag i på andra ställen säger Hans Svegmar och menar alla de butiker där man kan ta ut pengar.

Åke Wenrup är iallafall säker på att beslutet om att avskaffa kontanthantering är dåligt för bankerna.

– Men vill de förlora oss som kunder så är det upp till dem.

Jon Alexandersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons