Annons

Ansökan om skyddsjakt dagen efter rovdjursvaka

Som ombud för drabbade fårägare lämnade LRF Sydost på onsdagsförmiddagen in en ansökan om skyddsjakt på den varg som vid flera tillfällen dödat får i gränstrakterna mellan Kronoberg och Skåne.
Växjö • Publicerad 4 september 2014

– Vi hade avvaktat eftersom vi hoppats att det skulle räcka med den skyddsjakt som fått klartecken i Skåne. Men när det blev ytterligare ett fall i helgen mellan Markaryd och Älmhult bestämde vi oss att lämna in en ansökan till. Tydligen går det inte att utöka det tidigare området där vargen får jagas utan det måste till ytterligare en ansökan som ett nytt ärende, säger Lars-Ove Johansson, LRF Sydosts ordförande.

Det senaste angreppet av varg i Kronoberg skedde i Åbrohult då två får fick sätta livet till. Ungefär en vecka tidigare hade ytterligare två dödats strax söder om Markaryd.

Annons

– Vi är övertygade om att det är samma varg i båda fallen och som även härjat i skånska fårbesättningar.

Måste vi inte vänja oss vid att rovdjur tar en del får?

– Jo, tydligen är det så till dess att det kommer i?gång skyddsjakter och licensjakt i Mellansverige. Får vargen härja ostört där kommer flera att tryckas söderut i landet, säger Lars-Ove Johansson.

Skyddsjakten på den så kallade Vittsjövargen som Länsstyrelsen i Skåne tidigare gett tillstånd till skyddsjakt på har varit resultatlös. De jägare som varit ute för att leta efter spår har inte hittat något.

Som en tyst protest mot rovdjurspolitiken i landet genomförde Svenska Får­avelsförbundet en rovdjursvaka under ett par timmar på tisdagskvällen.

På många platser över hela landet satt männi­skor samtidigt och vakade över sina får ute på betesmarkerna. Uppropet hade spridits via sociala medier och fårägarna hade även bjudit in andra männi­skor att delta. Via Facebook kunde de vakande visa sitt deltagande i manifestationen.

– För att kunna bedriva djurskötsel med betesdrift måste vi kunna skydda våra djur med snabbt beslutad skyddsjakt utan försvårande villkor. Vi har ansvar för vår djurhållning, men samhället måste också ta sitt ansvar för de skador och kostnader som statens rovdjur åsamkar oss som bor och driver företag på landsbygden, säger Magnus Jönsson, ordförande i Svenska Får­avelsförbundet.

Han menar att förebyggande åtgärder som rovdjursavvisande stängsel inte är ett fullständigt skydd eftersom det skett ett tiotal angrepp innanför sådana stängsel i år.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons