Anteliigatan: Grannen krävs på bullermätning
– Det här är ett av de märkligaste förelägganden vi fått. Det är ju inte vi som ska bygga, säger Trafikverkets bullerhandläggare Clas Delling.
Föreläggandet ska överklagas och Trafikverket kommer nu också att granska underlaget för bygglovet in i minsta detalj.
– Visar det sig att vi får bullernivåer som överskrider riktvärdena som gäller vid nybyggnation, då måste vi överklaga bygglovet också, säger Clas Delling.
Risken är annars, påpekar han, att det blir Trafikverket som får ta smällen om det blir klagomål på buller i de nybyggda husen.
– Då blir det vårt ansvar att åtgärda bullerstörningen.
Byggnadsnämndens ordförande, Nils Fransson (FP):
– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det här känns inte bra.
Bullerproblematiken i kvarteret, det kallas för Minnet 9, har följt genom hela bygglovsprocessen eftersom de planerade bostäderna ligger så nära järnvägen.
Men meningarna om frågan är löst går i sär.
I mitten på december tvingades politikerna lyfta bort bygglovsärendet från dagordningen.
Orsak: Husen klarade inte bullerkraven.
Det kommunala bostadsbolaget, Hyresbostäder, som bygger bostäderna tog kritiken på allvar och kom tillbaka med ett åtgärdspaket för att få bukt med bullret från tågtrafiken. Ett sex meter högt bullerplank finns bland annat med som en åtgärd.
En majoritet av politikerna i byggnadsnämnden tyckte att bostadsbolaget hittat tillräckligt bra lösningar och den 2 februari sa nämnden ja till bygglovet.
– Jag anser att de uppfyller de krav som är ställda, säger Nils Fransson.
Men miljönämnden och miljökontorets inspektörer anser inte att bullerriskerna är fullt utredda.
Det handlar både om utemiljöerna i kvarteret och om bostäderna.
– Vi har lägenheter där alla fönster på något vis vetter mot järnvägen. Och de ligger så pass nära järnvägen att man måste säkerställa att det inte blir en ljudnivå som är en risk för människors hälsa, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Anna Hjalmarsson.
Därför drivs frågan vidare.
”Nämnden bedömer att det föreligger en avsevärd risk för olägenheter för människors hälsa, på grund av buller från tågtrafik, i och vid de bostäder som har beviljats bygglov på fastigheten Minnet 9”, motiverar miljönämnden sitt föreläggande om bullermätningar.
Varför ställer ni kravet på Trafikverket och inte på Hyresbostäder?
– Det tycker väl vi också i första hand att man borde ha gjort. Men i och med att byggnadsnämnden nu har tagit bygglovet så hade vi att välja på att antingen kräva de uppgifterna från byggherren eller verksamhetsutövaren. Och då valde vi verksamhetsutövaren i det här fallet. Det är Trafikverket som hamnar i knipa om ljudnivåerna från tågtrafiken blir en hälsorisk för de som bor där, säger Anna Hjalmarsson.
Gör ni det här för att ni vill att bygglovet ska överklagas?
– Nej, vi vill ju veta vilka bullernivåer det kommer att bli vid och i huset.