Annons

Åtta ägarlägenheter såldes på direkten

Knappt hann Hyres­bostäder lägga ut sina ägarlägenheter på Antelii­gatan till försäljning, förrän de var sålda.
– Det gick som smort. Fantastiskt, säger ­Mariola Kruse, bostadsbolagets marknadschef.
Växjö • Publicerad 2 december 2013

När Hyresbostäder bygger nytt på Anteliigatan på Väster i Växjö, strax intill järnvägen, har man för första gången beslutat att åtta av bostäderna ska utgöras av den relativt nya bostadsformen ägarlägenheter. Tre rum och kök, 77,8 kvadratmeter till en kostnad av två miljoner kronor – det kommunala bostadsbolaget tillämpade ingen budgivning. Beräknad driftkostnad är 12?000 kronor per år.

Och intresset var långt över förväntan. De åtta lägenheterna såldes direkt.

Annons

– Vi hade en förhoppning om att det kunde vara ett bra koncept, men inte att det skulle vara så här bra. Det är jättemånga som frågar efter fler. Med facit i hand kanske det skulle ha varit fler än åtta lägenheter, säger Mariola Kruse.

Succén gör att Hyresbostäder nu planerar för fler ägarlägenheter.

– Vi har haft en diskussion nyligen om att vi borde se över nästkommande byggprojekt inom Sigfridsområdet och vid Trummen. Att vi redan från början avser ett antal ägarlägenheter. Vi har fått signaler om att det här är intressant, säger Mariola Kruse.

Förutom ägarlägenheterna bygger Hyres­bostäder 70 hyreslägenheter i kvarteret Minnet på Anteliigatan. Planerad inflyttning är under april och november nästa år.

”Med facit i hand kanske det skulle ha varit fler än åtta lägenheter.”

En köpare av en ägarlägenhet söker lagfart på samma sätt som för andra fastigheter.

För gemensamma utrymmen som exempelvis trapphus bildas en samfällighetsförening som förvaltas av de som äger lägenheterna.

Pengar ska avsättas för skötsel av de gemensamma tillgångarna, fasader, yttertak med mera.

Ägarlägenheter får bara bildas om det handlar om nybyggnad eller om utrymmet inte använts för bostäder de senaste åtta åren.

Källa: Lantmäteriet.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons