Autistisk flicka får rätt till kollo-resa

Kommunen sa nej till en 16-årig autistisk flicka som behöver komma i väg på ett sommarkollo för att få ett miljöombyte. Nu kan hon packa inför avresan ändå om hon vill. För kommunens beslut höll inte i domstol.
Växjö • Publicerad 16 juni 2010

Flickans handikapp innebär att hon har ett stort behov av hjälp. Hon har sedan tidigare olika former av stödinsatser från kommunen men de har inte varit tillräckliga och hon skulle må bra av ett miljöombyte, anser hennes mamma som vänt sig till förvaltningsrätten för att få kommunens beslut prövat.

Frågan handlar om den 16-åriga flickan har rätt till en korttidsvistelse på ett sommarkollo.

Det skulle ge stimulans som vare sig hennes familj eller kommunens insatser kan ge, på­pekar hennes mamma i sin in­laga till domstolen.

Hon hänvisar också till en broschyr ”Olikheter som berikar”, där Växjö kommun bland annat skriver att funktions­hindrade ska ha samma rätt som alla andra till personlig utveckling.

Kommunen har hävdat­ att flickans behov är till­godosedda genom de insatser som hon har.

Men det anser inte domstolen som ger henne rätt till en korttidsvistelse på sommarkollo.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.