Behöver vi vara oroliga IOGT?
Kring IOGT-NTO:s lokaler vid Växjösjön har det regelbundet under året satts upp klistermärken. De har tagits ned ganska fort, antagligen tack vare kommunens personal. Klistermärkena har handlat om nykterhet och antinazism vilket gör det troligt att de kommer från IOGT-NTO.
Devisen ”Järntid kräver stålsatt ungdom” återfinns på en version av klistermärkena. Den kommer från SGU, Sveriges Godtemplares Ungdomsförbund, och användes i en affischkampanj under andra världskriget. SGU och nykterhetsrörelsen var redan under den tiden frimodiga motståndare mot nazismen.
Ture Nerman var nykterist och drev under kriget tidningen Trots Allt där han varnade för att ta för lätt på hotet från nazismen. Han inspirerade många i folkrörelsen att inte ha överseende med antidemokratiska krafter. I dag är han en viktig inspirationskälla för många inom och utanför nykterhetsrörelsen.
Det är alltså inte konstigt att personer som engagerar sig för nykterism också aktiverar sig mot nazism. Särskilt som dagens nazister också förordar absolutism. Man får också ha förståelse för att unga människor söker sig till sammanhang som erbjuder spänning och tydliga konflikter. Men nykterhetsrörelsen handlar om fostran.
I dag är det svårt att överblicka omfattningen och konsekvenserna av alkoholmissbruket som präglade så stor del av befolkningen i slutet av artonhundratalet och första halvan av nittonhundratalet. Nykterhetsrörelsen var ett sätt för människor att ta kontroll över sina liv och minska lidandet i samhället.
I dag finns fortfarande denna problematik men inte i samma utsträckning som förr. Nykterhetsrörelsen anordnar verksamhet för unga för att ge alternativ till umgänge där alkohol kan förekomma. Man skapar sammanhang där det går att finna gemenskap med andra som vill avstå eller senarelägga alkoholdebut.
Man fostrar också ungdomar i demokratisk organisation och socialt engagemang. Det är värdefullt i en tid då färre är intresserade av att gå med i politiska partier, men det innebär också att man har ett ansvar. Oavsett om klistermärkena kommer från nykterhetsrörelsen eller inte så är de riktade till den.
Att ta sig rätten att sätta upp klistermärken på andras eller allmän egendom är att visa att man låter målen helga medlen. Det är inte ett stort brott att sätta upp klistermärken men det är olagligt. Sällskapet är inte heller imponerande: huliganer, höger- och vänsterextremister är frekventa klistrare och knappast demokratiska förebilder.
För drygt tio år sedan genomförde polisen en husrannsakan mot IOGT-NTO i Jönköping. Då fann man stöldgods och en viceordförande i UNF som använde lokalerna till att träna AFA-aktivister i politiskt våld. Det är ett extremt exempel på vad som kan hända om man helhjärtat anser att målet är så viktigt att inga medel är uteslutna.
IOGT-NTO i Växjö borde försäkra sig om att deras stolta historia av antinazism inte används av personer som försöker leda in ungdomar på destruktiva och moraliskt korrumperande vägar.