Bergundaskolan bevakas av uniformerade väktare

Väktare bevakar Bergundaskolan i Växjö för att eleverna skall kunna känna sig trygga. Även polisen finns med i bilden.
-Vi har skärpt tillsynen på skolan, bekräftar närpolischef Ola Severinsson.
Växjö • Publicerad 11 mars 2010
Miranda Hiltunen och Cornelia Bengtsson tycker det känns tryggare på Bergundaskolan när väktarna finns på plats.
Miranda Hiltunen och Cornelia Bengtsson tycker det känns tryggare på Bergundaskolan när väktarna finns på plats.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Det ryktas om att någon form av hämndaktion från utomstående ungdomar skall ske på Bergundaskolan i slutet av veckan. Väktare har satts in och polisen är informerad.
Det ryktas om att någon form av hämndaktion från utomstående ungdomar skall ske på Bergundaskolan i slutet av veckan. Väktare har satts in och polisen är informerad.Foto: 

Bakgrunden är förra fredagens slagsmål på skolan då tre utomstående pojkar i 15-årsåldern kom till skolan. I en korridor uppstod ett våldsamt bråk och en av pojkarna drog fram en kniv. En fritidsledare lyckades avvärja bråket.

Polisen avlägsnade de tre pojkarna från skolan och det finns en anmälan om misshandel.

Ihärdiga rykten säger att trion och ytterligare ungdomar skall komma till Bergundaskolan på fredag för att hämnas.

- Det ryktas väldigt mycket just nu och det är svårt att säga vilken substans det finns i uppgifterna. Men vi har gjort en riskbedömning för att förhindra en upprepning av det som hände förra veckan, säger Åke Persson, säkerhetschef vid Växjö kommun.

I går fanns väktare på plats på Bergundaskolan och i dag fortsätter väktarna sitt arbete för att skapa trygghet. Även polisen kommer att finnas på plats under slutet av veckan.

-Vi lyssnar självklart på elever och personal och har full respekt för den oro som finns. Från polisens sida tror vi dock inte på ryktet att det blir något utomstående gäng som kommer till skolan på fredag, säger närpolischef Ola Severinsson.

Skolledningen har vid samlingar i aulan informerat samtliga elever på skolan om den uppkomna situationen. Under onsdagseftermiddagen fanns även polis på skolan för att informera personalen om vilka säkerhetsåtgärder som vidtagits.

Smålandsposten har pratat med flera elever som tycker att det blivit en obehaglig stämning på skolan. Elever som känner sig rädda.

Cornelia Bengtsson och Miranda Hiltunen är två elever som anser att det känns tryggare när väktarna finns på plats.

- Man undrar vart skolan är på väg när väktare behövs.

Det är ovanligt att det sätts in väktare för att säkerställa elevernas trygghet på skolor i Växjö kommun.

-Det är synnerligen ovanligt. Enda gången som jag vet att väktare använts på det här sättet var på Arabyskolan efter ett telefonhot för drygt två år sedan, konstaterar säkerhetschef Åke Persson.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.