Beslut om ny pandemiplan för Kronoberg fattades – bara någon månad innan covid-19 slog till
Planering för pandemier har funnits med i regionens och länsstyrelsens uppdrag sedan länge. 2006 höll de båda myndigheterna pandemidagar och drog upp olika scenarier kring vad en världsomfattande pandemi kan medföra.
Då var man helt inställd på en influensapandemi och utifrån de beräkningarna uppskattades att runt 70 000 kronobergare kunde insjukna om de utsattes för ett nytt influensavirus. Mellan 20 och 50 procent av en befolkning insjuknar. Sjukdomen skulle komma i två vågor. Det skulle medföra hundra extra sängplatser på sjukhusen.
En stor utmaning vid en pandemi är att hålla samhället igång. Att arbetsplatser fungerar och att det finns tillräckligt med vårdpersonal som kan arbeta och inte insjuknar samtidigt.
Under en besvärlig influensasäsong dör uppemot 3 000 personer i landet.
Vid en pandemi kanske 200 skulle avlidit i Kronoberg. Hitintills har 205 personer avlidit i Kronobergs län som är relaterade till corona.
Att jämföra en influensapandemi med en coronapandemi, som vi befinner oss i dagsläget, är svårt, konstaterar smittskyddsläkaren i Region Kronoberg, Christian Blomkvist.
Förutsättningarna ser helt olika ut.
– Vid ett influensautbrott går det betydligt snabbare att ta fram ett vaccin, runt fyra-fem månader. Vid influensa har vi behandlingar på plats att ta till, som antivirusläkemedel, säger han.
Covid-19 är en ny sjukdom och uppför sig annorlunda. Smittsamheten ser olika ut. Därför måste man vara beredd på nya överraskningar hela tiden.
Säkerhetschefen Agneta Karlsson, vid Region Kronoberg, nämner att både pandemiplaner och eskaleringsplaner tas i bruk under en pandemi.
– En eskaleringsplan används om vi får stort inflöde av patienter till vården.
Sedan kan sjukhusvården gå upp i stabs-, förstärknings- och katastrofläge beroende på läget.
– Den pandemiplan som regionen antog i januari 2020 är en grund att stå på. Just nu är pandemiplanen högst aktiv, säger hon.
Den senaste stora influensapandemin var Hong Kong 1968. Runt 300 000 insjuknade i Sverige. Svininfluensan, eller nya influensan H1N1, som också klassades som en pandemi drabbade betydligt färre.
”Vid ett influensautbrott går det betydligt snabbare att ta fram ett vaccin, runt fyra-fem månader.”Christian Blomkvist, smittskyddsläkare