Annons

Bilen går före cykeln för många Växjöbor

Växjö marknadsför sig som Europas grönaste stad - ändå gör Växjöbon av med mer bensin än till exempel Alvestabon och Älmhultsbon. Bensinkonsumtionen är större i Växjö än i övriga landet.
Däremot ligger Växjö kommun i topp när det kommer till andelen miljöbilar.
Växjö • Publicerad 4 augusti 2010
Till hösten kommer Naturskyddsföreningen i Växjö att ha en aktion där man bjuder på bullar till de som cyklar.
Till hösten kommer Naturskyddsföreningen i Växjö att ha en aktion där man bjuder på bullar till de som cyklar.Foto: Olof Elfverson
Anders Rapp tycker att fler borde ta cykeln och nämner staden Groningen i Nederländerna, där två tredjedelar av alla resor sker med cykel.
Anders Rapp tycker att fler borde ta cykeln och nämner staden Groningen i Nederländerna, där två tredjedelar av alla resor sker med cykel.Foto: Olof Elfverson
Lotta Svensson tycker att det är konstigt att Växjö kommun satsar på Samarkand: "Det leder bara till att fler tar bilen".
Lotta Svensson tycker att det är konstigt att Växjö kommun satsar på Samarkand: "Det leder bara till att fler tar bilen".Foto: Olof Elfverson

– Det är helt kasst att vi använder så mycket bensin i Europas grönaste stad, vi borde använda minst, säger Lotta Svensson på Naturskyddsföreningen i Växjö.

2009 gjorde vi svenskar av med 520 liter bensin per person. I Kronoberg var motsvarande siffra 560 liter. I Växjö 550 liter. Av länets åtta kommuner var det bara Ljungby och Markaryd som gjorde av med mer.

Annons

– Att Växjö ligger så pass högt kan delvis bero på att vi har fler företag här än i resten av länet, vilket kanske gör att folk som bor i andra kommuner men jobbar här, även tankar här, säger Henrik Johansson på kommunens planeringskontor.

Han poängterar även att många vägar går genom kommunen och att detta innebär en ökad belastning från andra kommuner.

– Det finns tillresande människor till alla kommuner, säger Lotta Svensson, men det är bra att man analyserar vad problemen beror på.

Under perioden 1983-2010 har koldioxidutsläppen i Växjö kommun minskat med mellan 35 och 40 procent per person.

– 80 procent av dagens utsläpp kommer från transporter, det vill säga bilar, säger Henrik Johansson.

Åtgärder som kommunen gjort för att minska bilåkandet är bland annat att man tidigare i år höjde parkeringsavgifterna inne i centrum. De har även med jämna mellanrum kampanjer som syftar till att få invånarna att oftare ta cykeln.

Man kommer även att höja linjetätheten på stadens mest trafikerade busslinje – linje 1.

– Busstrafiken funkar bra idag, men de borde sänka avgifterna, säger Lotta Svensson.

Anders Rapp, även han från Naturskyddsföreningen i Växjö, tycker att man bör diskutera ransonering av bensin och diesel.

– Det är inte förankrat hos Naturskyddsföreningen, men vi har haft ransonering i Sverige tidigare under kristider, och detta är en kristid, säger han.

Annons

Han poängterar även att han själv ibland missbrukar bilen, då det inte är lätt att ställa om sig från det beteende man vant sig vid.

Anders Rapp cyklar mycket själv och tycker att fler borde göra detta - det sparar pengar och ger motion. Han slår även ett slag för cykelkärran, som underlättar vid till exempel resor till mataffären.

Trots att Växjöborna konsumerar relativt mycket bensin ligger de i topp när det kommer till att köra miljöbil. Var tjugonde bil i kommunen är numera en miljöbil. Det är bara tolv andra kommuner som har en större andel miljöbilar. Och Växjö har legat på samma placering de senaste tio åren. Först på en delad 65:e plats på listan finner man nästa två kronobergskommuner; Tingsryd och Älmhult.

– Vi var tidigt ute med miljöbilar i kommunen, säger Henrik Johansson. Innan det statliga miljöfordonsbidraget kom, hade vi ett på kommunal nivå. Vi har fått in vanan.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons