Biltrafik vid skolan största olycksrisken

Nästan hälften av rektorerna i Kronobergs län anser att föräldrar som lämnar med bil utanför skolan utgör den största trafikrisken. Det framgår av en undersökning där över tusen rektorer i landet, varav tjugofem i länet, svarat på frågor om trafiksäkerhet kring skolområdet.
Växjö • Publicerad 16 augusti 2013
Foto: 
Foto: 

En av dem är Anders Tjäder som är rektor vid Pilbäckskolan i Växjö.

– Ibland har jag stått vid entrén på morgonen och informerat syndabockarna, men det blir ju lite fånigt att jag ska stå där som en trafikpolis, säger han.

Enligt Anders Tjäder är det just lämningen på morgonen som är problemet. Då kommer alla på samma gång och både föräldrar och barn är stressade. Skolan informerar föräldrarna kontinuerligt om detta – och de flesta förstår problematiken – men beteendemönstren kvarstår.

Skoltrafikundersökningen är gjord av försäkringsbolaget If och i den framgår även att 18 procent av rektorerna i länet har varit med om en trafikincident på sin skola.

– Mest paradoxalt blir det när föräldrar skjutsar för de anser att trafiken är för farlig för deras barn, vilket ju gör trafiken ännu farligare, säger If:s personskadechef Henrik Ask.

På Pilbäckskolan har problemet delvis löst sig, eftersom parkeringsytan där bilarna normalt sett lämnar har flyttats till andra sidan gatan. Så nu får föräldrarna och barnen gå den sista biten till skolan vilket lugnat ner tempot avsevärt. Men denna flytt är inte en avsiktlig trafiksäkerhetsåtgärd, utan en konsekvens av ett pågående bygge.

– En del föräldrar är för lata. Dessutom har vi nog aldrig haft så säkra gång- och cykelvägar till skolorna som vi har idag, säger Anders Tjäder.

Magnus Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.