Biskopen laddar för 450 gäster

450 kaffedrickande gäster. Hemma. Det kan ge vem som helst skrämselhicka. Men biskop Jan-Olof Johansson ser fram emot nyårsdagens mottagning med tillförsikt.
Växjö • Publicerad 1 januari 2013
Biskop Jan-Olof Johansson öppnar upp Östrabo för kaffedrickande gäster på nyårsdagen.
Biskop Jan-Olof Johansson öppnar upp Östrabo för kaffedrickande gäster på nyårsdagen.Foto: Mats Petersson

Nyårsdagen i Växjö har två starka traditioner: Både landshövdingen och biskopen öppnar upp sina hem och bjuder på kaffe och tilltugg. Första året för biskop Jan-Olof Johansson var 2010. Då kom det runt 400 personer.

– Och förra året kom det 450. Det hade aldrig varit så många, säger Jan-Olof Johansson.

Varför kommer det så mycket folk?

– Dels är Östrabo ett känt hus som inte så många varit inne i. Dels är det många som tycker att det är roligt att träffa folk och önska oss och varandra gott nytt år, att det här är ett trevligt inslag på nyårsdagen, säger Jan-Olof Johansson.

Han säger att det inte är någon konkurrens mellan residenset och Östrabo, utan att många tvärtom går till båda ställena.

Tycker du inte att det är lite nervöst att bjuda hem så mycket folk till ditt eget hem?

– Nej, det är väldigt roligt. Att få öppna upp huset så här för alla.

Vad bjuder ni på?

– Det blir kaffe med dopp, och tårta.

Det är mycket att förbereda?

– Ja, det är det. Vi ett par ur personalen som hjälper till och sköter det. Sedan har vi en hel del privata vänner som ställer upp och serverar.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.