Biskopen: "Religionsfriheten är viktig”

Anna Tenje beklagar polisens beslut att tillåta böneutrop. En annan åsikt har biskop Fredrik Modeus.
– Beslutet var väntat och är enligt min mening klokt och välbetänkt, säger han.
Växjö • Publicerad 8 maj 2018
Fredrik Modéus vill tillbaka till den generösa flyktingmottagning som Sverige bedrev tidigare.
Fredrik Modéus vill tillbaka till den generösa flyktingmottagning som Sverige bedrev tidigare.Foto: Urban Nilsson

Biskop Fredrik Modeus har under den livliga debatten försvarat Stiftelsen Växjös muslimers rätt att ha böneutrop. Enligt honom är polisens beslut klokt.

– Beslutet var väntat och är enligt min mening klokt och välbetänkt. Samtidigt har jag respekt för att det väcker känslor och frågor och att vi kan tänka olika i själva sakfrågan.

Till skillnad från Anna Tenje tror Fredrik Modeus att böneutropet kommer att gynna integrationen.

– I längden tror jag dock att det här kommer att påverka integrationen positivt. Framförallt är jag glad över att beslutet visar att religionsfriheten gäller brett i vårt land.

En religionsfrihet som biskopen menar att vi inte ska ta för givet.

– Vi tar lätt religionsfriheten för given, men den som kan sin historia vet att vi inte kan göra det. Religionsfriheten är viktig att värna såväl för oss kristna som för andra. Rätten att få uttrycka sin tro är grundläggande i ett demokratiskt samhälle.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.