Blixtnedslag orsakade flera bränder

Ett åskoväder slog till med full kraft sent på lördagseftermiddagen runt Gemla och Vederslöv och orsakade bränder och översvämningar.
– Det blev lite hektiskt där ett tag, kommenterar Krister Holgersson, insatsledare för Värends räddningstjänst under lördagen
Växjö • Publicerad 27 mars 2010
Ladugården i Gemla övertänders och totalförstördes.
Ladugården i Gemla övertänders och totalförstördes.Foto: Alexander Mahmoud

Inom loppet av en halvtimme på lördagseftermiddagen slog blixten ner i nio fastigheter som började brinna runt Gemla och Vederslöv.

All tillgänglig räddningstjänstpersonal kallades in och mellan 50 och 60 brandmän deltog i arbetet.

–Det blev mycket på en gång, som tur var var det inom ett begränsat område så vi kunde åka runt och släcka, berättar Krister Holgersson.

Det första larmet kom 17.11 och handlade om brand i ladugård sen duggade larmen tätt under en halvtimmes tid. I Vederslöv slog blixten ner i åtta villor. Översvämningarna fick räddningstjänsten lägga åt sidan.

– Ja, jag tror inte jag varit med om något liknande innan, och när larmen kom lät det ju riktigt illa. Det larmades om rökutveckling och brand på många håll.

I sju av villorna var branden begränsad till mindre skador men i åttonde villan vara skadorna mer omfattande och två personer fick föras till sjukhuset för kontroll.

I Gemla brann ladugården, som inledde kaoset, ner som en följd av blixtnedslaget. Ladugården var övertänd när räddningstjänsten kom till platsen.

– Det blåste kraftigt och vinden låg på mot boningshuset så vi inriktade oss på att vattengjuta och se till att branden inte spred sig.

Allt som allt var 20-talet fordon från åtta brandkårer inblandade i släckningsarbetet. Krister Holgersson kunde på söndagen konstatera att säsongen för bräder till följd av åska började tidigt i år men att allt gått bra.

– Visst vi pratar en del pengar för de som hade ladugården som brann ner och villan i Hulatorp fick lite mer omfattande skador men på det hela taget gick det bra. Inga personskador vad jag vet om, det kunde ha blivit betydligt värre, avslutar han.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.