BMW återfanns efter dramatisk biljakt

Tre gånger lyckades de tre unga misstänkta biltjuvarna köra ifrån Hallandspolisen med den exklusiva BMW:n som stals i Växjö natten till torsdagen. Efter ett bilbyte kraschade de förföljda mitt i en rondell men klarade sig mirakulöst undan med en bruten näsa.
Växjö • Publicerad 3 december 2012

Polisen i Kronoberg saknade helt spår efter den exklusiva bilen, en BMW 640 värd mellan 700?000 och 800?000 kronor som försvann från Atracco Auto i Växjö natten till torsdagen, trots att väktare kunde förfölja tjuvarna ned till Arabygatan som sedan körde ifrån dem.

Under natten till lördagen kunde i?stället Halmstadspolisen iaktta BMW:n som körde något vingligt på E6:an norrut men tvingades avbryta förföljandet när hastigheten gick en bra bit över 200 kilometer i timmen.

Två gånger till försökte både civil polisbil och en målad bil ta upp jakten men tvingades också de ge upp när de misstänkta biltjuvarna ställde sig på gasen i rondeller.

-De visste precis vad de hade under huven och att vi omöjligt skulle kunna komma ifatt dem, säger vakthavande befäl Andreas Bengtsson vid Halmstadspolisen.

Under lördagsmorgonen misstänks de i?stället för en ny bilstöld i Rotorp utanför Halmstad, en Volvo XC60, som stod med nycklarna i medan ägarna packade den.

Ägarna stöldanmälde omedelbart och på nytt kunde Halmstadspolisen ta upp jakten sedan bilen observerats.

-Men den här gången missade de nog att de bytt till en SUV när de körde in i rondellen i Haverdal. I den är det gjutna betongvågor och man kan väl säga att de där vågorna bjöd dem på en rejäl luftfärd, beskriver Andreas Bengtsson.

Mirakulöst klarade de tre männen födda 1993, 1994 och 1984 sig något så när oskadda. En ådrog sig en bruten näsa. Alla är kända av polisen i Kronoberg sedan tidigare för stölder och narkotikabrott.

BMW:n har också återfunnits.

Alla tre är nu anhållna i avvaktan på vidare utredning.

-Det är ju fantastiskt roligt, nu ska jag ringa ägaren på måndag och så får jag ta mig en tur till Halmstad, säger verkstadschefen Daniel Fransson på Atracco Auto som hoppas att de tre misstänkta går att knyta till stölden i Växjö.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.