Annons

Böneutropet en demokratiseger för Växjös muslimer

Beslutet att tillåta böneutrop har gjort att tron på demokratin har kommit tillbaka i Araby. Det menar några av deltagarna på fredagsbönen som Smålandsposten pratat med.
– Att vi kan vara med och påverka demokratin har gått lite som en chockvåg genom Araby, säger Mohammed Bashir Abdi.
Växjö • Publicerad 11 maj 2018 • Uppdaterad 12 maj 2018
Mohammed Bashir Abdi, Mustafa Aldarwash, Laoko Sardar och Abdul Hakim Said utanför moskén i Växjö är alla tacksamma över att böneutropet nu godkänts.
Mohammed Bashir Abdi, Mustafa Aldarwash, Laoko Sardar och Abdul Hakim Said utanför moskén i Växjö är alla tacksamma över att böneutropet nu godkänts.Foto: Karl-Magnus Lundvall

Det böneutrop som Stiftelsen Växjös muslimer nu fått beviljat har under de senaste månaderna debatterats livligt. Kommunalrådet Anna Tenje (M) har argumenterat för att det är dåligt för integrationen, medan biskop Fredrik Modeus hävdat det motsatta.

Smålandsposten åkte till moskén på Försommarvägen för att ta reda på vad deltagarna på fredagsbönen tycker om uppståndelsen och debatten som varit.

Annons

– Det är en stor seger för demokratin och för oss troende muslimer i Växjö. Majoriteten här i området har andra kulturer och en del dåliga erfarenheter av myndighetsutövning från våra hemländer. Det här visar att demokratin fungerar i Sverige, säger Mohammed Bashir Abdi.

Laoko Sardar fyller i:

–Det här med böneutropet har blivit lite överdramatiserat. Alla här är extremt tacksamma och lyckliga över att det nu har godkänts.

– Vi kallas ju för ”nya svenskar” och det här är ett bevis på att vi, oavsett religion och etnicitet, blir behandlade som alla andra, säger han.

Mustafa Aldarwash är också glad över att man nu får ha böneutrop.

– Jag tror inte det här skapar polarisering. Jag tror att det påverkar integrationen positivt. Att böneutropet godkändes gör att jag känner mig som en medborgare i det här landet. Att man får utöva sin religion på ett bra sätt.

Skorna lämnas utanför moskén.
Skorna lämnas utanför moskén.Foto: Karl-Magnus Lundvall

Förstår ni dem som tror att det kan polarisera?

– Ja, absolut. Vi förstår det, säger Laoko Sardar.

Mohammed Bashir Abdi menar att det kan stärka demokratin.

– Många politiker har gått ut och sagt att böneutropet kommer polarisera Växjö. Det tycker jag bara visar att politikerna inte vet vad integration handlar om. Integration ska vara ett ömsesidigt projekt. När man kommer till ett nytt land är man rädd för assimilation. Att man tappar sin identitet. Men med det här förstår vi att vi kan vara fullvärdiga medborgare som har samma rättigheter som alla andra. Det här stärker därför demokratin.

– Att vi kan vara med och påverka har gått lite som en chockvåg genom Araby. Det stärker demokratin här, säger han.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons