Bowlare kan bli utan hall

Bowlarna riskerar att bli hemlösa. Fritidsnämnden har sagt upp hyresavtalet med Vöfab utan att ha en ny bowlinghall i beredskap.
Växjö • Publicerad 24 september 2012
Chataboot Nakin, på bilden med sonen Kenny Larsen, upphör i juni med servering i bowlinghallen. Ett halvår senare är det definivt slut med bowlingen i lokalen.
Chataboot Nakin, på bilden med sonen Kenny Larsen, upphör i juni med servering i bowlinghallen. Ett halvår senare är det definivt slut med bowlingen i lokalen.Foto: Margitta Lennartsson

Diskussioner pågår, vilket Smålandsposten skrev om i april, dels om att placera en bowlinghall i Arenastaden, dels om att hitta en lämplig lokal mer centralt i Växjö och gärna en driven entreprenör att driva den också.

– Växjö är för stort för att ha bara en bowlinghall. Vi letar efter en annan plats, där verksamheten kan anpassas till dagens krav. Det finns åtgärder som måste göras, främst säkerhetsåtgärder vid kägelmaskinerna, säger arenachef Peter Lindahl.

– Tillgängligheten är också dålig för rullstolsburna. Det finns möjligheter och hiss att ta sig genom källaren till hallen men då måste man ha hjälp vid dörrar.

Fritidsförvaltningen ska snart träffa Arbetsmiljöverket för att gå igenom åtgärder som kan genomföras på kort sikt för att verksamheten ska få fortsätta drygt ett år till.

Efter december månads utgång nästa år finns ingen bowling i lokalerna, då har tiden för hyresavtalet gått ut.

Serveringen som drivs av Chataboot Nakin upphör redan i juni nästa år, hon har sagt upp sitt hyresavtal med fritidsförvaltningen. Då det rör sig om en så kort tid som bowlinghallen ska vara kvar görs inga försök att hitta en ny entreprenör enligt Peter Lindahl.

Är det inte riskabelt att säga upp bowlinghallen utan att ha åtminstone en ny lokal i beredskap?

Frågan ställs till Ulf Hedin (M), ordförande i fritidsnämnden.

– Jo, en viss risk finns det. Det kan bli ett glapp när det inte finns en bowlinghall, säger Ulf Hedin.

Det är också så, säger han, att bowlinghallen inte kan vara kvar i nuvarande skick. Arbetsmiljöverket har ställt krav på åtgärder. De är så kostsamma att det inte är ekonomiskt försvarbart att genomföra dem i lokaler som inte håller måttet.

– Risken är att vi får stänga direkt, säger Ulf Hedin och talar om att nya lokaler varit på gång men att de av olika skäl blivit inaktuella.

Men sökandet fortsätter.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.