Brand orsakar strömavbrott i Lessebo

Sedan klockan kvart över två på fredagseftermiddagen är centrala Lessebo strömlöst. Orsaken till avbrottet är en brand i Eons ställverk vid rondellen i Lessebo. Vid 21.10 på fredagskvällen var strömen tillbaks igen.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2011
Foto: Andreas Larsson

Sedan klockan kvart över två på fredagseftermiddagen är centrala Lessebo strömlöst. Orsaken till avbrottet är en brand i Eons ställverk vid rondellen i Lessebo.

- Det handlar troligen om ett överslag, säger Joakim Willysson, Lessebo kommuns elansvarige.

Enligt Willysson kan det komma att dröja många timmar innan strömförsörjningen fungerar igen. I värsta fall tvingas Eon transportera ett reservkraftverk från Malmö innan elen kan kopplas på.

Utöver alla hushåll blev matbutikerna, Systembolaget, vårdcentralen och bankkontoret alla strömlösa. I kommunhuset kunde dock verksamheten fortsätta eftersom det drivs av ett reservaggregat.

Det dröjde en timme innan RÖK:s personal kunde kyla ned det rykande ställverket med hjälp av vatten från en brandbilen.

- Strömmen är bara delvis av. Den måste stängas av helt och hållet innan vi börjar kyla, sade räddningsledare Jonas Holmberg medan han väntade på att kunna inleda spolningen.

Andreas Larsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.