Annons

Brottsofferjouren behöver mer pengar för att gå runt

Brottsofferjouren i Växjö, Boj, har mer än någonsin att göra, men har svårt att få ekonomin att gå ihop. Utökade bidrag från Växjö kommun kan de dock inte räkna med.
– Det innebär uppenbara problem för oss, säger Göran Theodorsson, ordförande i Boj.
Växjö • Publicerad 29 oktober 2012

Brottsofferjouren i Växjö är verksam i Alvesta, Växjö, Lessebo, Tingsryd och Uppvidinge. Under det senaste året har antalet inkomna ärenden till den ideella föreningen fördubblats. Men för att kunna upprätthålla verksamheten behövs utökat ekonomiskt stöd. Från dagens 1,50 till 2,50 kronor per invånare. Det skriver Brottsofferjourens ordförande i ett brev till kommunerna.

I Växjö är man dock tveksam. När ärendet ska upp på kommunstyrelsens arbetsutskott i veckan är tjänstemannaförslaget nej till den ”kraftiga ökningen”.

Annons

– Då kommer vi få svårt att bedriva den typ av verksamhet som vi har i dag, säger Göran Theodorsson, som poängterar att Boj inte har fått någon bidragshöjning de senaste sex åren.

– Man ska också vara medveten om att kommunen har ett ansvar att ta hand om brottsoffer, och det har vi på frivillig basis avlastat dem med. Skulle de starta upp en egen verksamhet skulle det kosta mångdubbelt mer än vad vi får i bidrag.

I brevet från Boj framgår också att de vill träffa representanter för kommunerna, för att bland annat diskutera den ekonomiska situationen.

– Det är synd att de måste ha så brottom med att fatta beslut, när vi redan för ett par månader sedan aviserade att vi vill träffa dem, säger Göran Theodorsson.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons