Bussiga förare får bonus

Glada och positiva busschaufförer som lyckas öka antalet resenärer i kollektivtrafiken ska få bonus. Det föreslår politikerna i regionförbundets Trafiknämnd.
Växjö • Publicerad 1 oktober 2011
Mats Gustavsson ser inget negativt i ett bonussystem för att bättra på bemötandet, men tror inte att man kommer åt de chaufförer som begår fel eller beter sig illa.
Mats Gustavsson ser inget negativt i ett bonussystem för att bättra på bemötandet, men tror inte att man kommer åt de chaufförer som begår fel eller beter sig illa.Foto: 
Mats Gustavsson med 20 år som busschaufför bakom sig stämmer väl in i sången, han är en man med mycket glatt humör.
Mats Gustavsson med 20 år som busschaufför bakom sig stämmer väl in i sången, han är en man med mycket glatt humör.Foto: 

Fram till 2020 ska antalet resor med buss och tåg öka med 50 procent i Kronoberg, så har det politiska målet för kollektivtrafiken sett ut de senaste åren. Den tidtabellen tvivlar beslutsfattarna själva på, men kämpar ändå för att hitta sätt att nå fram.

–   En stark drivkraft som vi har pratat om och en tanke som växt fram under flera år har varit någon form av bonus eller incitament, säger Sven Sunesson (C), trafiknämndens ordförande som inte gör någon hemlighet av att det måste till bättre bemötande av kunderna från vissa chaufförer.

– Vi har ett utbildningsprogram som chaufförerna går igenom nu för att öka kundfokus men det måste till mer. En bonus skulle kunna vara ett sätt att belöna.

Än så länge är incitaments-programmet som det kallas bara skissartat men något liknande finns med i de flesta av dagens avtal mellan entreprenörer och länstrafikbolag runt om i Sverige. Däremot är viljan från politiskt håll att styra en del av pengarna till chaufförerna unik enligt Sven Sunesson.

– Vår tanke är att det ska finnas två delar i det här programmet. Dels vill vi ge en ersättning åt de bolag där man lyckas öka resandet. Dels vill vi belöna kundnöjdhet och det ska det komma chaufförerna till del. Det är de som är ute i verksamheten. Utan dem kan vi inte ändra på någons bild av kollektivtrafiken. Sen får inte bonusen bli en för stor del av det totala avtalet med entreprenören.

Exakt utformning, om bonusen ska betalas ut i reda pengar eller på annat sätt, hur stora summor det kan röra sig om får diskuteras vidare, menar trafiknämndens ordförande.

Men finns det morötter ska det också finnas piskor, på samma sätt vill politikerna införa viten i kollektivtrafiken.

– Med det system vi har idag har vi formellt sett väldigt lite att sätta åt om vi är missnöjda med någon entreprenör under avtalstiden.

De senaste vintrarnas problem med värmesystemen på bussarna är ett exempel, mönsterdjup på vinterdäck ett annat där Sven Sunesson hade velat ha ett verktyg för att sätta press på entreprenörerna.

– När det gäller vitena ska det vara på områden som är väldigt tydliga, där bristerna är lätt bevisbara. Det ska inte handla om allmänt tyckande.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.