Annons

Busskuddar och nya hållplatser

Nu ska tekniska förvaltningen öka trafiksäkerheten på Fyllerydsvägen i Sandsbro.
Växjö • Publicerad 1 september 2014
Snart ska det bli nya hållplatser och fartgupp på Fyllerydsvägen.
Snart ska det bli nya hållplatser och fartgupp på Fyllerydsvägen.Foto: 

När den nya busslinje-sträckningarna i Sands­bro började gälla i fjol tillsammans med ökad tur- täthet lät inte kritiken vänta på sig. Kommunen och Länstra­fiken bombarderades med klagomål.

Enligt de klagande blev det för mycket busstrafik på Fylleryds­vägen vilken ansågs både störan­de och trafikfarlig, inte minst för barnen på Sandsbro skola.

Annons

Efter många politiska diskussioner ändrades linjerna inför hösttidtabellen. Detta innebär att busstrafiken minskar med 20 procent vilket kanske alla klagande inte är nöjda med.

I vilket fall som helst – nu ska tekniska förvaltningen öka trafiksäkerheten på Fyllerydsvägen. Enligt trafikplaneringschefen Per-Olof Löfberg innehåller arbetet bland annat följande:

? En vändhållplats för bussar anläggs i norra delen av Fyllerydsvägen.

? Hållplatserna flyttas. De hamnar strax söder om skolan och utformas som en timglashållplats. Detta innebär att när bussarna stannat kan inte bilarna köra om utan måste vänta tills bussen fortsätter färden. Gång- och cykel- bana kommer att finnas på båda sidor hållplatserna.

– Hållplatserna placeras mitt för ett grönområde så det ska inte störa någon fastighet, säger Per-Olof Löfberg.

Det byggs också så kallade busskuddar på Fyllerydsvägen vilka bussarna kan passera utan problem men som fungerar som fartgupp för bilarna. Dessutom ska det sättas upp cykelgrindar vid cykelvägsutfarterna.

Per-Olof Löfberg kan inte säga exakt när arbetena startar.

– Givetvis gör vi vad vi kan för att prioritera detta objekt eftersom det har med skolan och trafik-säkerheten att göra.

– En bra lösning, det blir nu säkrare än vad det någonsin varit, säger Anna Tenje (M), ordförande i tekniska nämnden.

Vad tror du folk kommer att tycka om de nya farthindren?

Annons

– Jag tror att man har trafiksäkerheten för barn och ungdomar i åtanke och har förståelse för att hastigheterna måste hållas nere.

Den 1 september börjar hösttidtabellen att gälla.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons