Busstider anpassas

Protesterna mot dåliga bussförbindelser mellan Lammhult och Växjö fortsätter. Nu har kommunen kallat till möte med sockenrådet i Ör och länstrafiken.
Växjö • Publicerad 3 januari 2013

Tidigare släpptes gymnasieeleverna från Lammhult/Moheda-hållet av vid sina skolor i Växjö. Men när vintertid-tabellen trädde i kraft den 9 december var det slut med denna service. Bussarna stannade i?stället vid Växjö resecentrum.

– Trafiken är så intensiv på morgonen att vi var i behov av ytterligare fordon i Växjö stadstrafik för att avlasta vissa linjer, säger Thomas Nilsson, trafikdirektör vid Länstrafiken Kronoberg.

Men resultatet blev att de flesta eleverna inte kom i tid till första lektionen eftersom de fick promenera eller på annat sätt ta sig från resecentrum till skolan. Anders Hermansson, ordförande i Ör-Ormesberga sockenråd, lät vid decembersammanträdet i kommunfullmäktige politikerna veta om problemen. Och det gav resultat.

Kommunalrådet Bo Frank (M) utlovade någon dag senare ett möte mellan kommunalråden, länstrafiken och sockenrådet. Mötet är preliminärt utsatt till den 7 februari. Nyligen beslutade länstrafiken att göra vissa ändringar. När skolorna startar igen efter helgerna kommer den ena bussen att avgå tio minuter tidigare.

– Jag har all respekt för att det kan bli problem, säger Thomas Nilsson som menar att eleverna från och med kommande termin ska hinna i tid till skolan.

Kanske är nu bekymren med gymnasieeleverna lösta. Men enligt Anders Hermansson finns andra bussfrågor att diskutera på mötet. Inför nästa årsskifte kan det nämligen bli ytterligare förändringar i busstrafiken. Hermansson har länge varit en aktiv kritiker och ifrågasatt att tågstoppen på södra stambanan finansieras med indragna bussturer på landsbygden.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.