Butik fick rätt efter anmälan om modeller

Butikskedjan B´Chic, som i april anmäldes av en privatperson i Växjö till Reklamombudsmannen, Ro, har inte gjort något fel när de använde mulliga modeller för att visa kedjans kläder.
Växjö • Publicerad 12 juli 2010
Ulrica S Lundqvist som jobbar å B?Chic i Växjö är nöjd med Ro:s utslag: Foto: Alexander Mahmoud
Ulrica S Lundqvist som jobbar å B?Chic i Växjö är nöjd med Ro:s utslag: Foto: Alexander MahmoudFoto: Alexander Mahmoud

Växjöbon anmälde företaget, som säljer damkläder upp till storlek 52, eftersom han tyckte att modellerna sprider osunda kroppsideal. Därför ville han att Reklamombudsmannen skulle granska reklamen.Anmälaren tyckte också att övervikt var positivt och en förutsättning för att kunna bära B´Chics kläder.

Ro:s opinionsnämnd bedömning är att företaget inte på något sätt brutit mot god marknadsföringsetik när de visade kläderna på mulliga modeller.

B´Chics ägare och grundare Margareta Martinsson är nöjd med utslaget:

– Jag hade blivit förvånad om vi fällts. Människor ser olika ut och har olika kroppsbyggnad, det är något positivt.

Margareta Martinsson berättar att hon och hennes medarbetare fått många reaktioner efter att företaget anmälts, de flesta har varit upprörda över anmälan.

– Vi har fått positiva kommentarer även från karlar som menar att det är härligt att se modeller som ser ut som folk för, säger Margareta Martinsson.

– Det vore falsk marknadsföring om vi visade kläderna på modeller i storlek 36/38. Våra modeller är vältränade kvinnor.

I företagets butik i Växjö jobbar Ulrica S Lundqvist. Hon var aldrig orolig över att företaget skulle fällas utan tror att anmälaren mest ville skapa debatt.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.