Annons

Butikschef fick inte lön – får rejält skadestånd

Butikschefen i Växjö frågade arbetsgivaren varför hon inte fått lön. Då fick hon veta att hon hade misskött klädbutiken och att hennes anställning avslutats.
Nu har chefen fått rätt i en tvist mot sin arbetsgivare – som tvingas betala ett rejält skadestånd.
Växjö • Publicerad 2 oktober 2017
Butikschefen fick rätt i tvisten mot arbetsgivaren.
Butikschefen fick rätt i tvisten mot arbetsgivaren.Foto: Torstein Bøe

Förra hösten skulle ett klädföretag etablera sig i Växjö med en affär i centrum. En kvinna sökte tjänsten som butikschef och träffade företrädare för företaget. Hon fick jobbet och man kom överens om att börja med en provanställning som därefter kunde övergå i tillsvidareanställning.

Affären slog upp portarna – men försäljningen gick trögt. Chefen hade inte fått någon budget för marknadsföring och få kunder hittade in till affären.

Annons

När chefen – som arbetade ensam i butiken och inte hann med fika- eller lunchraster – hade jobbat en dryg månad var det dags för den första lönen. Men den kom inte. När hon ringde företrädare för klädföretaget fick hon veta att hennes anställning hade avslutats med omedelbar verkan.

Chefen fick hjälp av sitt fackförbund att dra igång en civilrättslig process mot sin före detta arbetsgivare vid Växjö tingsrätt.

Företaget hävdade vid rättegången endast att butikschefen hade ”misskött sin anställning”. Eftersom försäljningen inte hade nått upp till budgeten under den första månaden hade företaget ”dragit av” denna summa från chefens lön. Och då blev lönen noll kronor.

Tingsrätten anser att klädföretaget har brutit mot flera arbetsrättsliga lagar och det döms nu att betala cirka 40 000 kronor i lön till butikschefen samt ett skadestånd på 60 000 kronor. Företaget ska även stå för rättegångskostnaden, som uppgår till knappt 100 000 kronor.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons