Danska sjuksköterskor ska lösa personalbrist

Landstinget Kronoberg stänger inte dörrarna för filippinska sjuksköterskor.
– Men vi behöver lösa våra rekryteringsbehov av sjuksköterskor här och nu, säger Carl Krekola, HR-strateg för landstinget Kronoberg, som vänt sig mot Danmark.
Växjö • Publicerad 24 juni 2014
Smålandsposten den 5 juni 2014.
Smålandsposten den 5 juni 2014.Foto: 

I dag har landstinget­ Krono­berg ett 30-tal vakanta sjukskötersketjänster på länets två sjukhus, knappt hälften av dem skulle kunna komma­ att besättas av danska sjuksköterskor redan i år.

– Vi var med på en rekryteringsmässa i Köpenhamn för någon månad sedan och vi har just nu 14 cv:n som vi tittar närmare på efter intresseanmälningar, säger Carl Krekola.

Danmark har under de senaste åren haft ett överskott av sjuksköterskor och det är långt ifrån bara landstinget Kronoberg som sökt sig söderut. Med på mässan fanns, bemanningsföretag, andra svenska landsting och organisationer från både Norge och Grönland.

– Det är en tuff konkurrens och i Norge kan de erbjuda helt andra villkor än vi har möjlighet till. De danska sjuksköterskorna ligger också ungefär 1?500 kronor högre i ingångslön, säger Carl Krekola.

Det han som är sak­kunnig inom kompetensutveck­ling för landstinget Krono­­berg kan locka med är i?stället utvecklingsmöjligheter och specialisering.

– De är ofta allmänsjuksköterskor och det finns inte den traditionen med olika specialisering som vi har i Sverige. Den stora­ fördelen med danska sjuksköterskor är också att deras legitimation går att överföra direkt till en svensk och vi kan så att säga rekrytera över dagen. Vi kommer medverka på fler mässor framöver för att se vad det kan ge.

Det innebär inte att landstinget Kronoberg stänger dörren för idén som den nya filippinska­­ konsuln i Växjö lanserat under våren, alltså att rekrytera filippinska sjuksköterskor. Utbilda dem i svenska på plats i hemlandet för att sedan organisera­ en legitimering i Sverige och locka med anställningar.

– Det är en modell som konsulatet beskrivit att man genomfört i Finland och som de ska utvärdera nu i sommar. Vi ska träffas igen för att diskutera, men den processen är längre. Lossnar det i Danmark är det bättre och snabbare, vi kan agera på hemmaplan och i närheten.

Den stora­ för­delen med danska sjuk­sköterskor är också att deras legitimation går att överföra­ direkt till en svensk och vi kan så att säga rekrytera över dagen.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.