Annons

De manifesterade sitt stöd för Ukraina

Runt 25 personer deltog i lördags i en manifestation i Växjö till stöd för Ukrainas närmande till EU och för att uppmärksamma den polisbrutalitet som drabbat demonstranter i Kiev.
Växjö • Publicerad 9 december 2013
budskap ?Avsluta Sovjetepoken? var ett av budskapen från Iryna Mikhnovets och de andra demonstranterna som i lördags uttryckte sitt stöd för landsmännen i Ukraina.
budskap ?Avsluta Sovjetepoken? var ett av budskapen från Iryna Mikhnovets och de andra demonstranterna som i lördags uttryckte sitt stöd för landsmännen i Ukraina.Foto: Julia Gliebova

– Det finns en koloni av människor från Ukraina här, inte minst studenter vid universitetet, berättar en av arrangörerna, Julia Gliebova som bor i Sverige sedan fyra år och arbetar på Ikea.

– Vi vill visa vårt stöd för dem som nu kämpar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Ukraina. Att närma sig EU tycker vi är den rätta vägen att gå, både när det gäller landets ekonomiska och demokratiska utveckling.

Annons

Hon kommer från Ukrainas näst största stad Kharkiv men har ständig kontakt med vänner som deltar i protesterna i Kiev, även om demonstrationerna nu sprider sig över hela landet. Hon berättar att man inför söndagens demonstration i Kiev räknade med att över en miljon människor skulle samlas.

– Av det jag hört nu är människor väldigt måna om att allting ska gå fredligt till, det är inga upplopp det handlar om. Folk sjunger och dansar och många artister ställer upp och medverkar. Det handlar om att visa sitt engagemang och att man vill ha en förändring till det bättre. Människor är naturligtvis upprörda över polisens brutalitet förra veckan men man vill demonstrera fredligt.

Är du orolig för en våldsam utveckling i Ukraina?

– Det har utförts en del provokativa handlingar av ett mindre antal männi­skor. Men jag hoppas verkligen att det kan går fredligt till, säger Julia Gliebova.

Bo Ströberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons