"Den står utanför och jag håller på att dö"

Kurt Andersson, 70, var svårt knivskadad och döende när han själv kunde se hur ambulanspersonalen satt utanför hans bostad och väntade på att polisen skulle komma för att säkra platsen.
– Den står utanför och jag håller på att dö på 7A, Vintervägen. Aj, hinner han säga innan samtalet till SOS bryts.
Växjö • Publicerad 10 juni 2010
ÅTAL?Kammaråklagare Anna-Karin von Schultz och kriminalkommissarie Stefan Karlsson presenterade utredningen om dubbelmordet på en presskonferens i går. De anser att bevisningen mot den 34-åriga kvinnan är stark.
ÅTAL?Kammaråklagare Anna-Karin von Schultz och kriminalkommissarie Stefan Karlsson presenterade utredningen om dubbelmordet på en presskonferens i går. De anser att bevisningen mot den 34-åriga kvinnan är stark.Foto: Per-Erik Sandebäck
Foto: 

Kurt Andersson slog själv larm om att han blivit knivskuren. Hans första samtal kom in till SOS klockan 10.23.16 på påskdagen den 4 april.

Han säger till larmoperatören att han knivhuggits i magen och i ryggen, att kniven sitter kvar, att han behöver en ambulans och att han mår mycket dåligt.

Sedan lägger han på luren men SOS ringer upp honom en dryg minut senare, klockan 10.24.44.

Kurt Andersson upprepar att han mår mycket dåligt under samtalet och uppmanas att inte ta bort kniven.

Sedan frågar operatören om personen som knivhuggit honom finns kvar på platsen.

– Hon är i trappan, svarar han.

Det svaret kan ha kostat honom livet.

För när ambulanspersonalen kommer fram till platsen väljer de att avvakta med att gå in och ta hand om honom tills polisen kommit och säkrat platsen.

Två ambulanssjukvårdare berättar själva i förhören om att de väntade på polisen och att de parkerat utanför den aktuella fastigheten på Vintervägen.

Kurts bror, Alf Andersson:

– Det värsta var att Kurt ringde SOS och sa att mördaren var kvar. I och med det så gick de ju inte upp till honom innan polisen kom. Jag tycker att det mest fruktansvärda är att det skulle dröja så länge.

Enligt händelserapporten var polisen på plats klockan 10.33.34, det vill säga drygt tio minuter efter Kurt Anderssons första larmsamtal.

En halv minut innan polisen kommer ringer Kurt Andersson sitt sista samtal, larmnumret 112 en gång till. Han är fortfarande vid medvetande och kan själv se hur ambulansen står utanför och väntar.

– Jag väntar på ambulans nu.

– Och den står utanför och jag håller på att dö på 7A, Vintervägen. Aj!

Sedan bryts samtalet med operatören.

Blodspåren i hans lägenhet tyder på att han i chocktillstånd vandrat runt svårt skadad och tittat ut genom fönster för att hålla utkik efter ambulansen.

Han är fortfarande vid liv när han sedan tas omhand av ambulanspersonalen och körs till Centrallasarettet i Växjö.

Där dör han sedan av sina skador i samband med att han opereras.

Exakt hur lång fördröjning det blev på grund av att ambulansen vänta in polisen framgår inte av utredningen.

Men oavsett tiden så följde sjukvårdarna de riktlinjer som gäller, enligt Jörgen Tagesson som är chef för akutcentrum.

– Om det är en situation där man befarar att det finns knivar eller skjutvapen så är riktlinjen att man ska invänta polisförstärkning, säger han.

Så då ska de inte gå in även om det handlar om en allvarligt skadad person.

– Nej, inte om det finns tydliga tecken på att det finns vapen inblandade.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.