Annons

"Det är lite högtidligt att rösta på valdagen"

Klockan åtta slogs dörrarna upp till vallokaler runt om i landet. En av dem som var första ut att lägga sin röst var Lizette Adolfsson.
Växjö • Publicerad 14 september 2014
Lizette Adolfsson, en av de första att rösta på valdagen i valdistriktet Evedal.
Lizette Adolfsson, en av de första att rösta på valdagen i valdistriktet Evedal.Foto: Andreas Westergren

– Jag tycker att det är lite högtidligt att rösta på valdagen, sade hon när hon kom ut från vallokalen på Evelid på Östra Lugnet.

Och någon tvekan om vilka som skulle få hennes röst fanns inte.

Annons

– Nej, jag hade bestämt mig sedan länge.

Inne i lokalen satt rutinerade röstmottagarna Håkan Rahn, ordförande i valdistrikt Evedal, och Marion Magnerot, som haft den ansvarsfulla sysslan som röstmottagare sedan 1970-talet.

– Jag tycker att det är roligt, och så tjänar man en liten extra slant, säger hon.

Och precis som för politikerna och alla andra som är nyfikna på valresultatet väntar nu även för röstmottagarna en lång dags färd mot natt.

När vallokalen stänger klockan åtta i kväll ska rösterna räknas - även förtidsrösterna från valdistriktet ska då ha anlänt och räknas med. Sedan ringer de in resultatet till länsstyrelsen och beger sig därefter till kommunhuset för att lämna ifrån sig rösterna.

– Vi kommer nog inte härifrån förrän vid halv tolv. Sedan blir det smörgås och kaffe på kommunhuset, säger Marion Magnerot.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons