unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Diakonianställda förstod att tiggarna utnyttjades – nu ska de vittna

Anställda vid Diakonicentrum i Växjö förstod att personer utnyttjade tiggarna och tog deras pengar. Men diakonin gjorde ingen skillnad mellan ”bossarna och tiggarna” - därför kunde även nu misstänkta ligaledare ha en fast bas på Diakonicentrum.

– Jag har förstått att gruppen av bossar har tjänat på att ta hit folk. Har förstått att fattiga människor inte tagit sig hit på egen hand eftersom de varit för fattiga för att ha råd att själva åka till Sverige, säger en anställd vid Diakonicentrum i polisförhör.

– Det har varit samma grupp hela tiden som har kommit med nya människor som stannat en tid, är svaret på polisens fråga hur den anställda förstod vilka som var ”bossar”.

Polisens spanare har tagit den här bilden utanför Diakonicentrum i Växjö en torsdagsmorgon strax innan klockan åtta. Bilen är full med tiggare som ska placeras ut på platser som ligaledarna bestämt.
Polisens spanare har tagit den här bilden utanför Diakonicentrum i Växjö en torsdagsmorgon strax innan klockan åtta. Bilen är full med tiggare som ska placeras ut på platser som ligaledarna bestämt.
Foto: Polisen

Uppgifterna som den anställda kvinnan lämnat i ett över två timmar långt polisförhör bedöms så viktiga att hon kallats som ett av åklagarens vittnen under den kommande rättegången mot människohandelsligan.

Ligan som fortfarande sitter häktad består av sju bulgariska män. De misstänks ha tjänat minst två miljoner kronor på att lägga beslag på pengarna som utsatta tiggare fått genom att sitta med en mugg i handen utanför butiker i bland annat Växjö.

Polisen höll flera lägerplatser under uppsikt, bland annat en i trakten av Hovmantorp. Här plockar en av de misstänkta ligaledarna, en 60-åring, fram en sedelbunt under tiden en av kumpanerna bokför dagens intäkter inne i bilen.
Polisen höll flera lägerplatser under uppsikt, bland annat en i trakten av Hovmantorp. Här plockar en av de misstänkta ligaledarna, en 60-åring, fram en sedelbunt under tiden en av kumpanerna bokför dagens intäkter inne i bilen.
Foto: Polisen

I polisförhöret säger den anställda kvinnan vid Diakonicentrum att det inte gjorts någon skillnad mellan bossarna och tiggarna utan alla har erbjudits bostad, dusch, tvätt och mat under kalla månader. Hon har även tillagt att någon gäst hjälpt ”någon av bossarna” att växla pengar.

Det fanns mycket mynt från det välorganiserade tiggeriet som skulle växlas. Smålandsposten har tidigare berättat att ligan uppges ha växlat mynt på Ica Maxi på Samarkand för cirka 8 000 - 10 000 kronor i veckan under 2016 till sommaren 2017.

Polisens förhörsledare frågade vid ett tillfälle var kvinnan trodde att tiggarnas pengar hamnade. Kvinnan svarade att hon förstod att ”bossarna tagit deras pengar. Men det har inte suttits och räknats pengar på diakonin”.

Under förhöret undrade polisen också hur det kom sig att den anställda kvinnan kände till bossarnas namn mer än de andras.

– De har har varit på mycket mer att de fick hjälp och att de varit här på diakonin mycket mer.

En annan som också arbetar på Diakonicentrum har i förhör noterat att alla som kommit dit inte själva tigger utan ordnar transporterna. Hon har sagt att ”man behöver inte vara någon raketforskare för att konstatera att någon har högre position än någon annan. Jag har väl haft hjärtat på fel sida”.

– Jag borde ha förstått mer, men jag har haft min roll på diakonin att hjälpa "den lilla människan". Jag har bollat detta mycket med mig själv, att sätter jag mig emot någon som har mer makt än andra så kommer inte den som sitter utanför butiken komma hit. Det har varit det dilemmat jag har ställts mot hela tiden och det har varit jobbigt, är kvinnans egna ord.

– Har jag bidragit till att skada någon annan då blir jag ledsen och det är det jag gjort indirekt. Om jag inte hjälpt alla med mat hade inte ens den lilla människan fått mat, har diakonikvinnan sagt och senare i förhöret tillagt:

– Många av dom människorna jag träffat är "den lilla människan" som varken vet ut eller in. Inte kan läsa eller skriva, som blivit utnyttjade.

En av de bulgariska kvinnorna som i förhöret pekas ut som en av de som bestämt, ”bossarna”, åtalas inte i människohandelshärvan. Hon greps vid tillslaget och begärdes häktad misstänkt för medhjälp, men släpptes vid häktningsförhandlingen. Hon påstods ha kontrollerat och övervakat tiggare samt överfört pengar från brottsligheten till personer i Bulgarien.

– Utredningen är nedlagd, bevisproblem. Hon kommer inte att åtalas, konstaterar åklagare Måns Biörklund vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Däremot finns den utpekade kvinnans tre bröder och pappa bland de sju som åtalats för människohandel med tiggare.

Kvinnan som slipper åtal ska, enligt utredningen , tillsammans med sin åtalade 25-årige bror ha varit väldigt nedlåtande mot vissa tiggare.

– De visade genom att låtsas kräka för att tiggarna luktade illa, har den anställda vid Diakonicentrum påpekat.

25-åringen misstänks ha varit en av ligaledarna och han har under flera år haft sin bas på Diakonicentrum i Växjö och även i den nu aktuella förundersökningen uppgivit Diakonicentrum som sin c/o-adress.

Mannen kom till Sverige redan i januari 2015 och stoppades några månader senare av polisen med flera tiggare i bilen på Norrtullsgatan. I januari 2016 stoppades 25-åringen återigen när han körde en minibuss med flera tiggare i bilen.

Han har flera gånger dömts för olovliga körningar och fanns dessutom med i bilen när en av männen som rövade bort och brutalt misshandlade en tiggare i april förra året greps. I bilen låg tre välfyllda plastkassar med mynt.

Den här gången åtalas 25-åringen inte bara för att ha varit med och styrt människohandelsnätverket som utnyttjade tiggare. Mannen misstänks även ha rånat en av sina landsmän i Växjö på 600 kronor.

Men 25-åringen gjorde ett avgörande misstag vid överfallet då han tappade sin mobiltelefon på brottsplatsen. Den drabbade har berättat för polisen att våldsmannen hoppade ut från en minibuss där det satt flera personer.

”Jag har sett dem tidigare, de sitter utanför butikerna och tigger. Han som slog mig är deras chef, han åker runt i minibussen och hämtar upp tiggarna”, berättade den drabbade.

Offret misshandlades med slag och sparkar, bland annat när han låg ner, och ådrog sig omfattande frakturer i ansiktet. Rånet avbröts när ett vittne körde förbi och började tuta.

När polisen efter några månader grep mannen fanns han återigen i en bil med flera tiggare – i kläderna hittade polisen sedelbuntar på drygt 7 000 kronor.

Läs mer