Dialogmöte om Arabyskolan – utan en enda skolpolitiker

Betyget på Växjö kommuns hantering av Arabyskolans framtid: Icke godkänt. – De har inte gett oss någon chans, säger Samida Blessyn, 13, som går i sjunde klass.
Växjö • Publicerad 12 december 2012
Smålandsposten den 11 december 2012.
Smålandsposten den 11 december 2012.Foto: 
Samida Blessyn och Sihan Ahmed går i sjunde klass på Arabyskolan och var med under hela mötet som hölls i går skolans aula.
Samida Blessyn och Sihan Ahmed går i sjunde klass på Arabyskolan och var med under hela mötet som hölls i går skolans aula.Foto: Lena Gunnarsson

Hon och många andra elever och föräldrar till elever på skolan kom i går kväll till ett så kallat dialogmöte som hölls i aulan på Arabyskolan. Kritiken mot hur skolpolitikerna och tjänstemännen hanterat frågan om Arabyskolans framtid var kraftfull.

Om informationen:

– Katastrofal!

Om inflytande och medbestämmande:

– Vart tog demokratin vägen?

Sihan Ahmed, 13, går också i sjunde klass på Arabyskolan.

– Det känns som de inte tar oss på allvar.

Inte en enda skolpolitiker fanns på plats när frågorna haglade från elever och föräldrar. Martin Edberg (S) som är tillförordnad ordförande i skol- skol och barnomsorgsnämnden har angett privata skäl för att inte delta och de andra ansvariga politikerna i nämnden syntes inte till.

– Jättedåligt, recenserar Samida Blessyn.

Politikerna skickade i stället fram skol- och barnomsorgschefen, Mia Granqvist. Det var många frågor som hon inte kunde ge något svar på i sin roll som tjänsteman. Och hennes återkommande replik var att hon var där på mötet för att i första hand samla in synpunkter inför nämndens beslut i dag, onsdag.

– Jag känner att jag fått många synpunkter som jag tar med mig till nämnden.

Vad det kan betyda är oklart. Förslaget är att högstadiet på Arabyskolan ska läggas ner till hösten 2013. Men det politiska beslutet kan eventuellt påverkas av den starka opinionen som finns bland elever och föräldrar, enligt Mia Granqvist.

– Eftersom alla de här synpunkterna inte ligger i förslaget så kan det bli ett tillägg till ett beslut. Det betyder att man kanske ändå fattar beslutet men gör ett tillägg, att vissa förändringar ska ske i en annan takt. Det är det jag menar. Den möjligheten finns ju, säger Mia Granqvist till Smålandsposten­ efter det två och en halv timme långa mötet.

Oron som elever och föräldrar ger uttryck för handlar om allt från integration, försämrad service­ på Araby, splittrade klasser, förlorade statliga pengar för de satsningar som utlovats på Arabyskolan och risken för ett havererat sista år för dem som ska börja nian till hösten på en ny skola.

Ett förslag som lyftes av både elever och föräldrar innebär att de som i?dag går på Arabyskolan ska få vara kvar där under hela högstadiet.

– Låt eleverna här avsluta på Araby. De som sedan ska börja sjuan kan skickas till en hänvisningsskola, säger föräldern Metin Saglamoglu som har en son i åttonde klass på skolan.

Skolans valda elev­ombud vill vara med när nämnden sammanträder i?dag. De skickar med det här citatet till politikerna:

Elevers synpunkter

Nuvarande årskurs 8 måste få vara kvar på skolan för att inte tryggheten och skolsituationen – kunskapsutvecklingen och betygsutvecklingen ska missgynnas.

Även nuvarande årskurs 7 önskar få avsluta likaså men detta främst beroende på kamratrelationer och nyligen gjort skolval.

Om det blir nya skolval önskas busskort för samtliga elever av den anledningen att det inte ska kosta något att gå i skolan och att sträckan är betydligt längre.

Innan skolval görs måste alla få möjlighet att besöka samtliga hänvisningsskolor.

Källa: Protokoll, huvud­skyddsmöte 10/12 för valda elevombud på Arabyskolan.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.