Dyrare hus i Kronoberg

Huspriserna i Kronoberg har ökat med sju procent det senaste kvartalet. Det är en av de kraftigaste prisökningarna i landet. Men trenden bör vara den motsatta, resonerar fastighetsmäklaren Ulf Carlsson.
Växjö • Publicerad 19 juli 2010

Det blir allt dyrare att köpa hus i Kronobergs län. Under perioden april, maj, juni i år har priserna på småhus ökat med sju procent jämfört med årets första kvartal.

Med den prisökningen delar Kronoberg tillsammans med Västerbotten andraplatsen över största procentuella prisuppgången bland samtliga län i landet, visar färsk statistik från SCB. 246 hus såldes i länet under andra kvartalet och medelpriset var drygt 1, 2 miljoner kronor.

Ulf Carlsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset Ulf Carlsson & Son AB, är förvånad över prisutvecklingen.

- Det är lite svårt att inse att ökningen kommer just nu. Det finns varningssignaler på att det borde gå åt motsatt håll. Inte minst eftersom att det talas om att räntan är på väg uppåt igen, säger han.

Bland länets städer utmärker sig Växjö i statistiken. Priserna steg med nio procent jämfört med första kvartalet och med hela elva procent från förra året. Totalt 79 hus såldes och medelpriset var knappa 1, 9 miljoner kronor. Dyraste köpet blev kulturhistoriskt välkända Komministergården i centrala Växjö till ett pris på 6 750000 kronor.

- Det är en väldigt stor prisskillnad mellan Växjö och övriga kommuner i länet, det ska man veta. Anledningen till ökningen i Växjö beror nog helt enkelt på att tillgången är för dålig. Det saknas byggbar mark i den utsträckning som skulle behövas, säger Ulf Carlsson.

Listan över förändringar i fastighetspriser toppas av Gotland där priserna ökat med 13 procent under andra kvartalet. Snittet för hela landet var under perioden plus två procent.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.