Efterlängtad mittrefug på plats

Sällan har väl en överfart varit mer efterlängtad i Växjö. En mittrefug, skyltar och markeringar i asfalten ska göra det säkrare att passera Storgatan vid Strykjärnet.
Växjö • Publicerad 29 juni 2010
En mittrefug, skyltar och markeringar i asfalten ska göra det säkrare att passera Storgatan vid Strykjärnet. Foto: Linn Hedesström Blad
En mittrefug, skyltar och markeringar i asfalten ska göra det säkrare att passera Storgatan vid Strykjärnet. Foto: Linn Hedesström BladFoto: Linn Hedesström Blad

Sedan vägen mellan Linnégatan och rondellen vid Norrtullsgatan öppnades för trafik förra sommaren har platsen mellan två cykelvägar som mynnar ut i Storgatan mitt emot varandra vid Strykjärnet varit en olycksrisk och källa till irritation.

– Det är en viktig och väl använd cykellänk som passerar förbi Teknikum ned mot domkyrkan eller mot Teleborg. Det har diskuterats olika förslag till lösning vid Strykjärnet och en refug har hela tiden funnits med som ett av alternativen och blev det vi fastnade för. Nu finns den på plats, säger Magnus Nykvist på trafik- och stadsmiljöavdelningen vid tekniska förvaltningen i Växjö.

På varje sida om refugen målades på måndagen spetsformade spärrfält i Storgatans längdriktning samtidigt som en svängfil åt vänster markerades för de bilister som kommer uppifrån rondellen och ska in till de kommunala parkeringarna vid Strykjärnet och Försvarsgården.

Genom refugen, skyltad som övergångsställe, löper två så kallade gångzebror. Men i mitten finns ett öppet fält som cykelpassage.

Det innebär att det bara är gående som har företräde?

– Ja, så är det även om det finns förslag på den regeln ska ändras. Men nu är det de gående som bilisterna måste stanna för och släppa fram, fast gångtrafikanterna ska ju också ta hänsyn, säger Magnus Nykvist.

– Cyklisterna kan trampa över om det inte är några bilar på gång eller hoppa av cykeln och leda den över. Men framför allt innebär refugen att bilisterna får upp ögonen för att det finns en passage på platsen, säger han.

Förhoppningen är att olyckstillbuden nu ska minska på platsen där det annars varit ganska kaotiskt, åtminstone i rusningstid när många ska till och från jobb eller skola.

– Vi har fått en hel del positiva reaktioner från människor som tycker det är på tiden av det här äntligen blir verklighet, konstaterar Jan Råhlin, som jobbade med att förfärdiga refugen under måndagen.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.