Elever drabbades av parasit

De första fallen av parasiten Dientamöba fragilis har hittats i Kronoberg. Flera barn på en mindre skola i länet insjuknade i början av sommaren.
Växjö • Publicerad 10 september 2012

Det var efter larm från en lärare på skolan som oroade sig för att flera barn blivit sjuka med magknip och trötthet och hörde av sig till smittskyddsenheten som spårningsarbetet kunde sätta fart. Det skedde i juni.

-Medicinskt är det inte särskilt allvarligt, många människor bär på parasiten helt utan att ha några symptom och vissa blir sjuka men då kan utbrottet också läka ut av sig själv, säger Kronobergs smittskyddsläkare Arne Runehagen.

Det händer att magsmärtorna och diarréerna den förorsakar ändå blir långdragna.

Det hittills mest kända utbrottet i Sverige upptäcktes på Grästorpsskolan i Jönköpings län och det är därefter som Smittskyddsinstitutet uppmärksammat parasiten.

-Det här är ingen farlig sjukdom och det är mer spännande eftersom det är ett smittämne vi inte haft någon koll på. Kanske är den betydligt mer spridd runt om i Sverige än vi tidigare trott, säger Arne Runehagen.

Smittskyddsinstitutet planerar därför att kartlägga förekomsten i hela landet under nästa år och vill då ha in rapporter om så många misstänkta prov som möjligt.

-Parasiten kan vara nog så besvärlig inne i kroppen men utanför är den ytterst känslig och dör snabbt och tar man prov på avföring så måste det provet snabbt ner i speciella formalinrör som man kan beställa hos oss på avdelningen för klinisk mikrobiologi här i Växjö, säger Arne Runehagen.

Spridd över hela världen

Dientamoeba f ragilis är en tarmparasit spridd över hela världen. Den har endast hittats hos människor och apor.

Internationella studier visar att den kan vara så vanlig att den finns hos var femte barn, vanligast i åldrarna 5–10 år.

I normala fall behövs ingen behandling och parasiten försvinner själv, långdragna besvär ska behandlas med Flagyl, ett bakteriedödande läkemedel från antibiotikagruppen nitroimidazoler. Flagyl används vid infektioner i mun, mage, tarm eller underliv och vid vissa parasitsjukdomar.

Källa: Smittskyddsenheten Kronoberg, 1177.se

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.