1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

En nykomling i politiken som blir KD:s vallokomotiv

Patrik Åkesson är ny inom politiken, fast har känt tillhörighet till kristdemokraterna sedan barnsben.
Nu är han tvåa på riksdagslistan och valledare i länet.

Politiskt är Patrik Åkesson närmast ett blankt kort. Men nu har han bestämt sig för att satsa fullt ut. Han har fått medlemmarnas förtroende och har därför klivit upp på andra plats på riksdagslistan för Kronoberg. Partiledare Ebba Busch Thor står som etta på samtliga listor.

Skälet till att Patrik Åkesson valt kristdemokraterna beror till stor del att han delar partiets syn på familjepolitiken. Det blev tydligt när han bildade familj och fick barn för drygt 20 år sedan. Först 2015 blev han medlem. Detta blir hans första valkampanj.

Patrik Åkesson gör sin första valkampanj i Kristdemokraterna. Medlem i partiet blev han 2015.
Foto: Urban Nilsson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

– Jag har ett förflutet i politiken, på Katedralskolan i Växjö var jag faktiskt ordförande för moderaterna. Det var under en tid då partiet var störst på skolan. Det har väl inte hänt sedan dess. Det var runt 1985.

Opinionssiffrorna är besvärliga på KD. Under våren har KD i flera mätningar legat under riksdagsspärren på 4 procent. I mars när partiet 3 procent i Sifos mätning.

Orsaken till detta?

– Det finns naturligtvis flera orsaker till våra låga opinionssiffror tidigare. Värt att notera är dock att vi just nu stiger i de flesta. KD:s traditionella frågor, exempelvis sjukvård och äldreomsorg har nu kommit mer i fokus. Vi har prioriterat tydlighet som en viktig framgångsfaktor. Familjepolitiken finns åter på agendan och här har vi mer än 80% stöd.

De låga opinionssiffrorna bekymrar inte Patrik Åkesson särskilt mycket. Istället sporrar det honom. Han är övertygad att Kristdemokraterna får ett bra resultat. Historien visar att partiet ofta spurtar på slutet och själv är han redo att ta en plats i riksdagen.

– I Inizios undersökning i Aftonbladet i mars är vi uppe på nästan sex procent, så vi är på gång.

Varför ger du dig in i politiken?

– Jag har alltid haft en vurm för politiken. Sedan blev jag väldigt irriterad över decemberöverenskommelsen. En av de mest korkade politiska beslut som har tagits. När KD höll riksting var jag inte med som delegat, utan betalade min egen resa dit bara för att se när decemberöverenskommelsen krossades.

– Decemberöverenskommelsen åsidosatte hela demokratin och gav fri lejd åt både Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Efter händelsen med decemberöverenskommelsen bestämde sig Patrik Åkesson för att ge sig in politiken fullt ut.

Familjepolitiken är ett område som ligger honom nära. Han anser att staten och samhället styr för mycket över hur föräldrar vill ha det.

– Gradvis har det skett en förskjutning till hur vi fostrar våra barn, från familjen till det offentliga. Det är osunt. Förskjutningen har lett till att det har blivit kutym att man lämnar barnen till någon form av institution.

Därför är han emot kvoterad föräldraförsäkring och för vårdnadsbidrag.

– De flesta barn mår bäst att vara hemma fram till två års ålder. Det visar forskning, bland annat från universitetet av psykolog Idor Svensson, som jag har refererat till i en debattartikel.

Många föräldrar tvingas lämna bort barnen, de har inte råd att vara hemma?

– Jo, så är det. Här måste kommunen vara med stötta. Det offentliga ska inte styra, utan stötta.

Patrik Åkesson tycker att den politiska debatten nästan uteslutande handlar om behovet av mer resurser inom det offentliga, som fler sjuksköterskor, lärare och poliser. Man glömmer bort industrin och att det råder brist på rätt kompetens inom näringslivet.

– Man skriker efter personal. Industrin är ändå motorn i samhället.

Det är oroväckande att intresset för teknikyrken är så lågt, menar Patrik Åkesson.

– Arbetsförmedlingen hade en träff på Vasaskolan i Tingsryd. Här fanns ett förslag från ett antal företag att integrera utbildning med praktik. 200 arbetslösa personer bjöds in som skulle kunna bli lämpliga i en matchning. 14 personer kom. Tre nappade på erbjudandet som i princip gav garanterat jobb. Här har vi ett jättebekymmer.

Istället lejer företag in arbetskraft utifrån.

– Det är nästan ingen i debatten som tar in intäktssidan, trots att det är nästan den viktigaste frågan. Mycket konstigt.

Ett skäl kan vara att majoriteten av politikerna kommer från offentlig sektor. Politiker från näringslivet är i underskott, konstaterar Patrik Åkesson.

Intimt förknippat med näringslivsfrågorna kommer mångfalden i skolan, framhåller Patrik Åkesson. Det är viktigt att elever ska kunna få välja skola, från kommunalt drivna till privata.

– Sossarna försöker styra bort de privata initiativen, det är jätteolyckligt. Det här något jag brinner för. Är man emot vinst i skolan så måste man var emot överskott i en kommunal budget. Då är man tillbaka på hur det var i Arabyskolan i Växjö där man pumpade in miljoner efter miljoner. Ändå gick en massa elever ut från skolan och hade inte kompetens att komma in på gymnasiet. Den kritiken kommer sällan fram.

Växjö kommun redovisar stora överskott i sin budget, hur ser du på det?

– Jag har själv suttit med i budgetarbetet de två sista åren. Man har skyldighet att budgetera med överskott, enligt kommunallagen. Vi har haft den längsta högkonjunkturen i modern tid, då måste vi ha lite fläsk att ta från när det blir sämre tider.

Kan man inte sänka skatterna när det är överskott?

– Det beror på hur vi lyckas med integrationen. Efter två år tar ju staten sin hand från de nyanlända, därefter är det kommunens ansvar. Lyckas vi få ut de nyanlända är vi jättevinnare.

Utbildning och arbete är avgörande om integrationen ska lyckas, framhåller Patrik Åkesson.

Att få ned skattetrycket har ändå stor betydelse för att stimulera tillväxt och ekonomi, menar han.

– Ökade skatter hämmar tillväxten. När man sänkte skatterna med 140 miljarder kronor ledde till att vi fick inte 100 miljarder på grund av dynamiska effekter.

Ideologiskt, var står du?

– Jag ser inga raka motsättningar i partiet. Sara Skyttedal kanske sticker ut lite, men hon är väldigt kunnig. Jag ser inga konflikter.

Patrik Åkesson tror att valet av Ebba Busch Thor var helt rätt och att hon tar partiet rätt väg ideologiskt.

Kristdemokraternas låga opinionssiffror triggar Patrik Åkesson som valledare i länet. Det har inte varit svårt att få namn till listorna och det ser bättre ut än vid tidigare års val, påpekar han.

– Vi har utökat styrelsen med två namn eftersom intresset är så stort. I Tingsryd kan vi bli en maktfaktor.

Rikspolitiken har varit skakig. Samarbetet inom Alliansen har inte varit självklart. Det har rått oklarheter kring Centern. Patrik Åkesson är dock övertygad att de fyra borgerliga partierna är väl mobiliserade inför valet.

– Även om Reinfeldt spårade ur i slutet av tiden, så var det den bästa regeringen vi haft någonsin. På kommun- och landstingsdagarna klargjorde Annie Lööf att det bara finns ett alternativ och att det är den borgerliga Alliansen. Hon var väldigt tydligt.

Men valet kan leda till andra lösningar?

– Jo, men det finns en grund i Alliansen som vi håller fast vid.

Bert Karlsson ska åka på valturné med Ebba Busch Thor och ställa frågor till partiledaren. Är han en bra person i KD:s valrörelse?

– Jag är inte jätteglad i Bert Karlsson. Men det är bra med alla som sympatiserar med oss. Jag tror han kan ställa rätt frågor och få upp intresset.

Är du feminist?

– Nej, jag gillar inte begreppet, men är för jämställdhet.

Patrik Åkesson har två döttrar och tror att kvotering i arbetslivet vore skadligt.

– Det vore hemskt om de fick jobb enbart för att de kvinnor, istället för att de är duktiga. Det är lika fel för en man.

Att kvinnor är i majoritet inom sjukvården ser han inte som något stort problem. Det är kvaliteten i vården som är det viktiga.

Tiden som hockeyspelare i Tingsryd har präglat honom som människa, påpekar Patrik Åkesson. Efter gymnasiet fick han ett stipendium genom MODO till USA och gick på privatskola. Vistelsen i USA ledde till ett stort kontaktnät av människor som han fortfarande har glädje av.

Patrik Åkesson träffade Anders Öman av en slump och började prata affärer. Det var precis när hockeyn och Lakers startade i Växjö.

– För oss var det verklighet att Lakers skulle hamna på elitnivå, men många skrattade åt oss.

Under åtta år arbetade Patrik Åkesson ideellt med Växjö Lakers och värvade spelare. 1998 tog han ett sabbatsår för att på heltid jobba med föreningen. Han skötte kansliet och bokföringen. Uppgifterna blev allt fler.

Patrik Åkesson gillar att jobba från underläge. Så var det när Lakers drog igång i Växjö. Det är samma sak när han driver företag.

– Jag har samma känsla med Kristdemokraterna, vi har ett mycket bra val framför oss.

Tror du att du kommer in i riksdagen?

– Ja, det tror jag.

Kristdemokraterna är numera ett sekulärt parti, men har en tradition med kristna värderingar. Är du själv medlem i svenska kyrkan och troende?

– Ja, jag har en tro, men jag går sällan i kyrkan.

Det råder brist på företagare och näringslivsmänniskor i svensk politik, konstaterar Patrik Åkesson.
Foto: Urban Nilsson