Fakta om tjällossning

Växjö • Publicerad 22 mars 2010

Tjäle är det tillstånd i marken då vattnet i marken har frusit till is. I Sverige förekommer tjäle under vinterhalvåret. När tjälen finns året om, som i fjällen och i polarregionerna, kallas det permafrost.

Tjällyftning är fenomenet när tjälen utvecklas på olika sätt i olika jordarter beroende på jordarternas förmåga att lagra och transportera vatten. Isen kan få hela marken att utvidgas.

När det blir varmare på våren går tjälen ur marken, vilket kallas tjällossning, och innebär att bara det översta lagret av isen smält. Småvägar blir instabila av tjällossningen och i värsta fall "flytande". Kör för tunga fordon på vägarna kan de köras sönder.

När vägarna sätts ner till 12 ton får följande fordon ändå dispens: Skolskjutsar, räddningstjänst, bussar, sophämtning, vissa jordbruksfordon och vissa livsmedelsfordon.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.