Annons

Falsk smittskyddsläkare lurade Växjökvinna på 140 000 kronor

Mannen ringde en kvinna i Växjötrakten och utgav sig för att vara smittskyddsläkare. Han påstod att kvinnan mött en coronasmittad person och att hon måste testas – men först var kvinnan tvungen att legitimera sig via bankdosa. Kort därefter tömdes hennes bankkonton på 140 000 kronor.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Växjö • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 23 mars 2020
En bedragare, som uppgav att han var smittskyddsläkare, lurade till sig 140 000 kronor från en kvinna i 75-årsåldern. Han förmådde kvinnan att knappa in säkerhetskoden på sin bankdosa hos Swedbank.
En bedragare, som uppgav att han var smittskyddsläkare, lurade till sig 140 000 kronor från en kvinna i 75-årsåldern. Han förmådde kvinnan att knappa in säkerhetskoden på sin bankdosa hos Swedbank.Foto: Filip Bolmgren

– Jag måste varna andra gamla människor för vad jag har blivit utsatt för, säger kvinnan till Smålandsposten.

Det var strax efter klockan åtta i måndags kväll som telefonen ringde hemma hos kvinnan som är i 75-årsåldern. Det var en man som ringde och frågade vem han pratade med.

Annons

– Han hade mitt fullständiga namn och adress. Han presenterade sig och sa att han var smittskyddsläkare och ringde från Folkhälsomyndigheten i Stockholm, berättar kvinnan.

”Smittskyddsläkaren” frågade hur kvinnan mådde och hon sa att allt var bra. Det var då som mannen gick rakt på sak för att få kvinnan ur balans och frågade om hon varit i en livsmedelsbutik i Växjö.

Kvinnan svarade att hon är i butiker flera gånger i veckan och mannen påstod att hon kommit i närkontakt med en coronasmittad person.

– Mannen sa att den smittade personen uppgivit mitt namn och min adress för att vi ska kunna smittspåra. Jag blev kallsvettig och kände mig allmänt dålig. Då började jag tänka på alla personer, både gamla och unga, som jag träffar varje vecka. Tankarna snurrade och jag funderade på vilka jag kan ha smittat, säger kvinnan.

Kvinnan poängterar att mannen var påstridig och hon upplevde att han kände till en hel del om henne.

– Jag ifrågasatte honom mycket, men han fortsatte att prata om hur allvarligt det här viruset var och att jag var tvungen att testas för att inte smitta andra. Jag tyckte han var insatt i alla symtom på coronaviruset.

Mannen sa att han skulle skicka ett paket till henne med skyddsutrustning och att vårdpersonal skulle komma hem till henne under onsdagseftermiddagen.

– Jag blev så rädd. Det var då han sa att jag var tvungen att legitimera mig för att man skulle vara säker på att det var just jag som fick paketet och ingen annan. Han frågade om jag hade något bank-id eller liknande och bad mig knappa in säkerhetskoden på min bankdosa och det gjorde jag ju.

– Jag knappade in svarskoden och gjorde som han sa. Han sa att det blev lite fel och bad mig knappa in allt igen. Hela tiden spelade han på corona och min oro.

Den falske smittskyddsläkaren upplevdes som trevlig och sa att han skulle ringa henne igen för att se hur hon mådde.

Annons

– När han lagt på tänkte jag bara på smittan och hur jag nu skulle bete mig. Jag kunde inte sova och vid halv tolv steg jag upp för att titta på mitt bankkonto. Då såg jag att kontot var länsat på 80 000 kronor och jag väckte min make för jag var så upprörd och ledsen.

Den bedrövade kvinnan visste inte vad hon skulle göra men ringde senare under natten Swedbanks hjälpcenter som spärrade hennes övriga konton.

När kvinnan under tisdagsförmiddagen åkte in till Swedbank i Växjö kom nästa chock. Swedbank upptäckte att det försvunnit ytterligare 60 000 kronor från ett annat av kvinnans konton.

– Så 140 000 kronor har jag blivit snuvad på, det är fruktansvärt. Men han hade inte kommit åt några aktier eller en del annat som jag hade.

Kvinnan säger att mannen hade sett till så att Folkhälsomyndighetens telefonnummer visades när han ringde. Hon ifrågasatte så mycket det bara gick under det halvtimmeslånga samtalet.

– Men han lyckades ändå dupera mig.

Hur känns detta?

– Det är fruktansvärt vidrigt att spinna på folks rädsla för pandemin. Alla är ju lika oroliga och jag blev helt paralyserad när han sa att jag hade detta. Nu bär knappt benen mig och jag är så ledsen.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons