Fängelse för 100 kilo narkotika i bil

Den 51-årige man som slutet på mars stoppades på E4:an med 100 kilo kat i bilen dömdes på tisdagen till fängelse för narkotikabrott
Växjö • Publicerad 11 maj 2010

Det var efter ett anonymt tips som polisen stoppade den misstänkta bilen på väg norrut på E4:an. Föraren uppträdde nervöst och en av polismännenkände igen doften av kat. När man vill kolla i bagageutrymmet gjorde 51-åringen ansatser att försöka starta bilen och köra från platsen.

I bilens bagageutrymme hittade man omkring 100 kilo kat, en drog som narkotikaklassades i Sverige för 20 år sedan.

Under rättegången sa mannen att han inte visste om att det var kat han hade i bilen. Han skulle köra afrikanska grönsaker åt en bekant. Men när polisen stoppade honom insåg han att det var kat.

Tingsrätten anser inte att mannen är trovärdig när han talar om grönsaker. Dels eftersom det fanns katrester inne i kupén och dels eftersom hela bilen luktade kat. Att mannen försökte starta bilen och köra från platsen när polisen stoppade honom talar inte heller till hans fördel enligt rätten.

Mannen döms också för en annan transport av 50 kilo kat i Skåne i januari. Ett brott han har erkänt men påstår att han blev lurade till och insåg för sent vad det handlade om.

Eftersom mannen tidigare dömts för narkotikasmuggling och narkotikabrott menar Växjö tingsrätt att det inte kan bli tal om annat straff än fängelse dels på grund av återfallet och dels med tanke på mängden kat som det handlar om. Straffet sätts till ett år och åtta månader.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.