Fantasifullt när elever tävlade

”Effektivt resursutnyttjande”. Det var temat när elever från årskurs sex till nio ställde ut sina framtida städer i årets Future City-tävling på Linnéuniversitetet. Och fantasin var det inte något fel på.
– Vår stad ligger på vatten och det är ju rätt unikt, säger Ville Gustavsson, 14, från Karl-Oskarskolan i Växjö.
Växjö • Publicerad 9 mars 2012
?New water town?. Skapad av eleverna från Karl-Oskarskolan.
?New water town?. Skapad av eleverna från Karl-Oskarskolan.Foto: 
Damir Durmic, Jon Bergström, Anton Domby, Filip Almgren, Agnes Sjöblom och Ariana Heljic från Apladalskolan i Värnamo.Foto: Alexander Malmkvist
Damir Durmic, Jon Bergström, Anton Domby, Filip Almgren, Agnes Sjöblom och Ariana Heljic från Apladalskolan i Värnamo.Foto: Alexander MalmkvistFoto: 
Ville Gustavsson, Vilhelm Junerup och Helmer Jonelid från Karl-Oskarskolan i Växjö var ett två segrande lag.
Ville Gustavsson, Vilhelm Junerup och Helmer Jonelid från Karl-Oskarskolan i Växjö var ett två segrande lag.Foto: 

I går hölls regionfinalen i vad som kallas Future City. Där har eleverna med hjälp av datorspelet Sim city och sina fysiska modeller byggt upp egna förslag på hur framtidens klimatsmarta städer skulle kunna se ut. Tävlingen är ett försök i att öppna upp ungdomars ögon för teknik- och ingenjörsarbete.

– Vi måste höja intresset för teknikområdet allmänt bland ungdomar annars kommer vi att få en jättebrist på tekniker, ingenjörer och samhällsbyggare, säger Jan Novak, samverkanskoordinator och projektledare för arrangemanget på Linnéuniversitetet.

Och Jan Novak är mycket imponerad av deltagarnas arbete.

– Jag tycker att det är fantastiskt. De har många idéer och tankar kring hur man kan hantera energi, avfall och hur man kan återanvända saker och ting.

En jury bestående av företagare från näringslivet valde ut två vinnare som nu får åka och tävla i riksfinalen i Stockholm. Vinnare blev Karl-Oskarskolan från Växjö och Apladalskolan från Värnamo.

Eleverna på Karl-Oskarskolan tänkte på de stigande vattenivåerna när de skapade sin stad.

– Eftersom vattennivåerna stiger så måste man hitta andra ställen att bo på och då försökte vi hitta lösningar på det. Dessutom har vi bara miljövänliga energikällor, säger Helmer Jonelid, 14.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.