Farliga skyltar byts ut

Skyltar som lossnar utgör en trafikfara längs väg 23 mellan Sandsbro och Braås. Vägverket ska nu byta ut samtliga skyltar.
Växjö • Publicerad 9 mars 2010
Skyltar som blir påkörda kan utgöra en trafikfara. Bilden visar en skylt där det ena fästet på baksidan har släppt.
Skyltar som blir påkörda kan utgöra en trafikfara. Bilden visar en skylt där det ena fästet på baksidan har släppt.Foto: 
Trafikdelarskyltarna längs väg 23 är inte anpassade efter vägens bredd och ska nu bytas ut.
Trafikdelarskyltarna längs väg 23 är inte anpassade efter vägens bredd och ska nu bytas ut.Foto: 

Det kunde ha slutat illa för Monica Lönn och hennes sambo Mats-Olof Johansson när de i fredags körde längs väg 23 från Lenhovda till Växjö. Strax norr om Sandsbro lossnade en cirkelformad trafikdelarskylt i mitten av vägen och kom farande mot deras bil.

– Man blev ju jätterädd. Vi mötte en lastbil som måste ha kört in i skylten eller så lossnade den av lufttrycket. Skylten flög mot oss och landade precis framför bilen. Det var ju ren tur att den inte träffade vindrutan. Jag bara skrek, säger Monica Lönn.

På vägsträckan mellan Sandsbro och Braås sitter i dag ett tjugotal trafik­delarskyltar. Merparten av dessa signalerar tydligt att de blivit påkörda. De flesta har vridits ur position, somliga är ordentligt tilltufsade och på någon enstaka har det ena fästet på baksidan lossnat.

På Vägverket är man väl medveten om situationen. Det har enligt dem hänt vid ett par tillfällen att skyltarna lossnat vid just den här trafiksektionen. Anledningen är att skyltarna, som varit uppsatta sedan i november förra året, är för stora och inte anpassade efter vägens bredd.

– Vi vet om det här prob­lemet. Det har hänt att bredare transporter kört in i skyltarna som då har lossnat. Skyltarna är lite för stora för att sitta på den här smala vägen, säger Henrik Landhammar, projektledare på Vägverket.

Borde ni inte ha vetat om det innan skyltarna monterades upp?

– Det har nog skett en miss i projekteringen, där man inte tänkt på att det är en smal väg.

Vägverket har nu beställt nya skyltar och förhoppningen är att de levereras i slutet av veckan. Samtliga trafikdelarskyltar på väg 23 mellan Sandsbro och Braås byts då ut till en uppskattad kostnad på 20 000 kronor.

– Så snart vi får de nya skyltarna ska de monteras upp. Det här har högs­ta prioritet hos oss, säger Henrik Landhammar.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.