Annons

Färre tomtar i cityhandeln

Det blir färre orkestertomtar i julhandeln i år. Citysamverkan vill inte längre betala för Tomteorkestern, som i stället spelar för julhandlare på Grand Samarkand.
– Det blir annorlunda julstämning, säger orkesterns ordförande Magnus Hällgren.
Växjö • Publicerad 4 december 2013
Tomteorkestern är en del av Växjöskolornas musikkår och har under många år varit ett vanligt inslag i julhandeln.
Tomteorkestern är en del av Växjöskolornas musikkår och har under många år varit ett vanligt inslag i julhandeln.Foto: Urban Nilsson

Tomteorkestern har spelat på julaftnar på Stortorget sedan början av 1950-talet. Under många år spred de även julstämning bland handlare och julklappsletare på Storgatan. För några år sedan spelade Tomteorkestern runt tio gånger i city under julhandeln. Då betalade bland annat Svensk Handel för uppträdena. De vill inte längre betala och istället har frågan gått till Växjö Citysamverkan.

– Det är ett jättetrevligt inslag men det kostar. Vi måste se var vi lägger våra pengar, förklarar Växjö Citysamverkans vd, Jenny­ Rungegård.

Annons

Att ekonomin sätter stopp för Tomteorkestern är synd, tycker orkester­ledare Ulf Nilsson. Att spela gratis för cityhandeln är inte aktuellt.

– Vi spelar gärna i city, men vi har en stor verksamhet för ungdomar som måste gå ihop, säger han.

– Jag tror ändå att det är bra marknadsföring för cityhandeln. Folk stannar upp och blir glada.

I stället hörde Tomteorkestern av sig till köpcentret Grand Samarkand och frågade om de var intresserade av musiken.

– De sa jajamän, gärna, berättar Ulf Nilsson.

Men det blir inte helt tomt på tomtar i city. Till första advent lade butikerna på Sandgärdsgatan ihop till en parad. Stiftelsen Växjös Lucia betalar orkestern för att spela till deras kröningsceremoni och Växjö kommun betalar för den traditions­enliga julaftonkonserten på Stortorget. Men att cityföreningen inte är intresserade kommer påverka julstämningen i city, tror Magnus Hällgren, ord­förande i Växjöskolornas musikkår.

– Tar man bort en aktivitet blir det klart annorlunda julstämning. Men jag tänker mest på ungdomarna. Även om det är utomhus och kallt så tycker de att det är jätteroligt att spela nere i stan.

Till skillnad från honom tycker Jenny Rungegård inte att skillnaden är speciellt stor jämfört med tidigare år.

– Det är inte jättestor skillnad. De spelar fortfarande i city.

Men ni betalar inte för det?

Annons

– Vi har gärna med dem i vår marknadsföring. I bland kan vi bidra med det ena och ibland det andra.

Att tomteorkestern kommer att spela på ett köpcentrum utanför city tycker hon inte heller är något problem.

– Det är klart att de vill ha julstämning också. Vi vill få folk att handla i centrum, men jag ser oss inte som konkurrenter på det viset.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons