Fastighetsägare brister i tillgänglighetsarbetet

De offentliga byggnaderna är oftast inget problem, men de privata fastighetsägarna brister i tillgänglighetsarbetet, det anser vänsterpartisten Carin Högstedt som anser att kommunen bör ta ett större ansvar.
Växjö • Publicerad 21 juni 2010

Redan 2008 motionerade Carin Högstedt om tillgängligheten i Växjös olika kommundelscentrum. Den gången vill hon att kommunen skulle inventera var bristerna fanns. Tidigare i år skrev hon en fråga till tekniska nämndens ordförande Ulf Hedin (m) och frågade vad som gjorts för att förbättra situationen.

På tisdagens kommunfullmäktige fick hon svar om att kommunen har genomfört förnyelse på flera håll och förbättrat tillgängligheten, men hon är inte nöjd med det.

– Nej, det är jag inte. Kommunen har ett större ansvar i den här frågan. Även om våra fastigheter är tillgängliga har vi ett sekundäransvar även för de privata fastighetsägarna. Det räcker inte med att skicka ut brev till dem och påpeka. Vi måste se till att det sker något också.

Hon berättar att hon åkt runt i flera kommundelscentra den senaste tiden och noterat att det finns stora brister på många håll. Brister som enkelt skulle kunna åtgärdas med enkla ramper, annorlunda dörröppningar och liknande små förändringar. Och det är en fråga som kan på verka samhällsutvecklingen i småorterna menar hon.

– Det handlar om affärer, uteserveringar, pizzerior. Hur går det med servicen på de här orterna om inte detta funkar. Det handlar inte bara om rullstolar, och rullatorer. Det handlar om mycket mer, till exempel barnvagnar. Vi är alla rörelsehindrade på ett eller annat sätt vid olika tillfällen.

Hon påpekar att 2010 skulle enligt riksdagen hela Sverige vara tillgängligt för alla. Nu tror hon att Riksdagen får ta tag i frågan igen.

–I slutändan handlar det om pengar, med bidrag kan man kanske lösa detta varför inte göra det möjligt med något slags rotbidrag för den här typen av förbättringar, säger hon.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.